Jasno
15°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Lavičky, hojdačky, či odpadkové koše. Zistili sa výrazné cenové rozdiely pri nákupe prvkov zelenej infraštruktúry
Zdielať na

Lavičky, hojdačky, či odpadkové koše. Zistili sa výrazné cenové rozdiely pri nákupe prvkov zelenej infraštruktúry

BARDEJOV / Najvyšší kontrolný úrad sa zameral na kontrolu zelených projektov, do ktorých sa pustili samosprávy po celom Slovensku. Išlo napríklad o úpravy parkov s novými lavičkami či detskými hojdačkami. Kontrolóri zaznamenali pri podobných položkách výrazné cenové rozdiely. Zatiaľ, čo napríklad v Bardejove obstarali odpadkový kôš za 60 eur, v Senici za jeden zaplatili trinásťnásobne viac.

Lavičky, hojdačky, či odpadkové koše. To sú veci, ktoré neodmysliteľne patria k mestským parkom, či miestam oddychu. Odborne sa im hovorí aj prvky zelenej infraštruktúry. Pri kontrole zelených projektov zistili národní kontrolóri výrazné cenové rozdiely za podobné položky.

Mestá v rámci zelených projektov nakupovali nielen lavičky ale aj takéto detské pružinové hojdačky. Najlacnejšie ich nakúpili v Bardejove. "My sme snažili do tej sumy maximálny počet týchto jednotlivých prvkov zaradiť," uviedol Štefan Hij, vedúci referátu tlačového oddelenia na Mestskom úrade v Bardejove.

Sú mestá, ktoré za detské hojdačky zaplatili podľa Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ) namiesto 192 až 917 eur. Ako napríklad Detva. Bardejovská samospráva vyšla z kontrol ako pozitívny príklad aj pri iných podobných položkách. "Napríklad kým odpadkový kôš dokázalo mesto Bardejov kúpiť za 60 eur, Senica za takmer 800," ozrejmila Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa NKÚ SR.  

Oslovili sme aj samosprávy Detvy a Senice, ktoré podobné položky nakupovali podľa NKÚ výrazne drahšie. Avšak k výsledkom kontrol sa nevedeli konkrétne vyjadriť, ani to, či ide o produkty, ktoré možno porovnávať. "Nie vždy to najlacnejšie je najlepšie, ale myslím, že mám skúsený tím spolupracovníkov, ktorí vedia rozoznať, čo je pre toto mesto vhodné a čo potrebné," Boris Hanuščak, primátor mesta Bardejov. "Výrazné cenové rozdiely umožnil samotný poskytovateľ NFP. Ten totiž nestanovil cenové limity," dodala Bolech Dobáková.

NKÚ po kontrole konštatuje, že jeden z hlavných cieľov zelených projektov, a to zvýšiť podiel verejnej zelene v mestách a obciach sa podarilo, ale stále jej máme málo. Prispel k tomu podľa NKÚ aj zdĺhavý proces od podania žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na zelené projekty až po uzavretie zmluvy.

Priemerná dĺžka posudzovania žiadostí bola 168 dní. To sa nepáči ani samosprávam. "Je to šialene dlhý čas," doplnil na záver Hij.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy