Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Žltačka na východe Slovenska sa stále šíri. Ľudia netušia, kde sa mohli nakaziť
Zdielať na

Žltačka na východe Slovenska sa stále šíri. Ľudia netušia, kde sa mohli nakaziť

PREŠOV / Epidémia žltačky v okrese Prešov, pre ktorú regionálny hygienik nariadil očkovanie detí, má už pokojnejší priebeh. Aktívne ohniská však stále evidujú v lokalitách, kde chýbajú základné hygienické štandardy. Prevencia je však postavená aj na tom, že nakazený človek by mal dodržiavať nejaké opatrenia. No nie vždy to nakazení dodržiavajú a ľudia z rizikových komunít často prichádzajú za nákupmi aj do neďalekého krajského mesta. Nakazili sa tak aj ľudia, ktorí bývajú blízko týchto lokalít a to aj napriek tomu, že oni hygienické návyky dodržiavajú.

​​Žena bývajúca v dedine - v ktorej je stále jedno z aktívnych ohnísk nákazy - netuší, kde sa nakazila. Podobne ako iní, a to aj napriek tomu, že dodržiavali preventívne hygienické opatrenia. Prípady výskytu žltačky typu A zaznamenávajú hygienici už niekoľko mesiacov. A to najmä v lokalitách s marginalizovanou komunitou s nízkym hygienickým štandardom.

Problémom pri žltačke je aj inkubačná doma. Je to až 60 dní, kedy človek môže byť chorý a môže ochorenie roznášať bez toho, aby mal nejaké príznaky. "Medzi tie najrizikovejšie miesta patrí určite cestovanie verejnou dopravou, nákupy v obchodoch, rôzne spoločenské akcie," uviedol Jozef Varga, regionálny hygienik, RÚVZ Prešov.  Pred mesiacom museli pre žltačku v prešovskej nemocnici reprofilizovať lôžka, podobne ako tomu bolo počas covidu.

​Regionálny hygienik nariadil v rizikových lokalitách očkovanie všetkých od jedného do 15. roku života, teda v časti populácie, v ktorej sa to najčastejšie šíri. Dnes už nové ohniská v okrese Prešov nevznikajú, stále však evidujú aktívne tie, ktoré boli známe doteraz. Hygienici sú však v záveroch opatrní. Žeby to bolo na ústupe, si netrúfajú povedať. "V ohniskách, ktoré sú aktívne, je väčšina detskej populácie preočkovaná, tak môžeme predpokladať, že by sa tento vývoj nemal zhoršovať, pokiaľ sa nevytvoria nové ohniská nákazy," uviedol Varga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy