Zatiahnuté
13°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Trvalo dlho, kým sa vlk stal chráneným. Návrh na jeho odstrel ale vznikol za pár týždňov
Zdielať na

Trvalo dlho, kým sa vlk stal chráneným. Návrh na jeho odstrel ale vznikol za pár týždňov

SLOVENSKO / Vráti sa na Slovensko strieľanie vlkov? Podľa aktivistov je to nezmysel a pomsta exministrovi Budajovi. Zámer rezortu pôdohospodárstva znovu začať s odstrelom vlkov kritizujú. Vyše 30 rokov sa usilovali o to, aby bol celoročne chránený. Navrhnutá kvóta je odstrel 60 jedincov ročne. Poľovníci to vítajú, hoci podľa ochranárov to škody na hospodárskych zvieratách nezníži.

"Čo je podľa mňa enviromentálny, biologický a iný nezmysel. Minister Budaj presadil celoročnú ochranu tak to je nejaká osobná pomsta voči nemu," reagoval Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Vlk dravý je na Slovensku celoročne chránený od roku 2021 a jeho usmrtenie je trestným činom.

Zmeniť to môže nová vyhláška. Kvótu lovu pre poľovnícku sezónu 2023 až 2024 určil rezort pôdohospodárstva na 60 jedincov. "Čo predstavuje jednu štvrtinu očakávaného čistého prírastu populácie vlka dravého na SR zisteného na základe monitoringu," vysvetlil hovorca ministerstva Andrej Wallner. "Som informovaný, že na pôdohospdárstve prijali rozhodnutie o nejakom potrebnom odstrele, pretože vlk spôsobuje obrovské škody na dobytku," vyjadril sa minister životného prostredia Tomáš Taraba. "Konečne prišli na to kompetentní ľudia, že iného východiska niet. Ten vlk stratil plachosť. Každých desať dní nájdeme strhnutú jalovičku atď.," konštatoval poľovník Miroslav Turok.

Na Slovensku žije odhadom 600 vlkov. Ochranári vysvetľujú, že existujú spôsoby, ako škodám predchádzať bez toho, aby sa na vlkov strieľalo a snaha ministerstva pôdohospodárstva by sa mala viac uberať smerom k pomoci farmárom. "Treba podporiť klasický chov ovčiarskych psov – slovenského čuvača," povedal Lukáč. "Nemáte šancu zabezpečiť to proti vlkom, ak tam nechcete urobiť opevnenie typu pásma Gazy," vysvetlil Taraba. 

Za celoročnú ochranu vlka bojovali aktivisti vyše 30 rokov, argumentov, prečo by to tak malo zostať je podľa nich oveľa viac ako tých proti. "My budeme komplexne upravovať stavy všetkého, čo je premnožené," povedal Taraba. "Ja verím, že to neprejde, pretože to musí prejsť verejnou diskusiou, ja som to čakal a bol som na to pripravený," reagoval Lukáč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy