Jasno
17°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Romana Tabák bude mať riadiacu funkciu. Nastúpi na ministerstvo športu a cestovného ruchu
Zdielať na

Romana Tabák bude mať riadiacu funkciu. Nastúpi na ministerstvo športu a cestovného ruchu

BEARTISLAVA / Budúce ministerstvo športu a cestovného ruchu zatiaľ iba veľmi pomaly ukazuje svoje pripravované personálne nominácie. Jednotlivé športové zväzy si však od neho veľa sľubujú a očakávajú prvé stretnutia, na ktorých by pomenovali najväčšie problémy slovenského športu. Tie by mal riešiť riaditeľ bratislavského letiska a výrazná tvár predvolebnej kampane SNS - bývalá tenistka Romana Tabák.

Najprv dvakrát Wimbledon, potom pár rokov v parlamente a teraz post na ministerstve. "Svoju funkciu prezradím až v januári alebo koncom decembra, ale bude to určite riadiaca funkcia," informovala Romana Tabák, budúca zamestnankyňa ministerstva športu.

"Bude cestovný ruch a šport ako také malé dve ministerstvá a naozaj tam dostane nejakú funkciu, no nerád by som ešte hovoril akú," uviedol budúci štátny tajomník ministerstva športu Ján Krišanda. Ako prvé chce presadiť povinné nosenie chráničov krku v našej hokejovej lige. Tabák tvrdí, že rezortu prospejú jej skúsenosti.

"Je to športovkyňa, je to významná športovkyňa, musíme si povedať, že má aj dve vysoké školy," dodal Krišanda. "Bola to taká vzájomná iniciatíva. Tým, že som hrala profesionálny tenis, študovala som na medzinárodných školách v New Yorku alebo v Anglicku, tak myslím, že tak to vzniklo, že by som tam mala čo robiť," komentovala Romana Tabák.

Nech už bude mať na starosti čokoľvek, čaká ju dosť práce. Jednotlivé športové zväzy vznik rezortu vítajú, no nechcú, aby zmena ostala iba na papieri. "Tých dier v člne je naozaj veľa. Treba riešiť od športovej infraštruktúry cez výchovu trénerov, finančné záležitosti, je toho veľmi veľa. My sa budeme snažiť ministerstvu čo najviac pomôcť," opísal prezident slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša. "Aby sme mali lepšie podmienky na športovú reprezentáciu, aby sme mali finančné prostriedky na organizovanie významných podujatí, majstrovských podujatí," avizoval prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok. Práve pri atletike je často nutné budovať od základov.

Bratislava ako jediné hlavné mesto v Európe nemá profesionálnu atletickú dráhu. A tak nezriedka uvidíte našich vrcholových športovcov behať na Mladej Garde. Medzi verejnosťou. Chýbajú aj štadióny, palubovky či bazény. O priestoroch pre menšinové športy ani nehovoriac. Nový štátny tajomník ale deklaruje, že má riešenie. "Navýšenie rozpočtu do Fondu na podporu športu do výšky 50 až 75 miliónov a od toho si sľubujeme naozaj veľký rozvoj športovej infraštruktúry," dodal Krišanda. Okrem toho chce prekopať zákon o športe, z funkcionárov podľa neho urobil úradníkov. Plány môže zhatiť už klasický problém – to, kde sa nájdu peniaze, zatiaľ nevieme. Na budúci týždeň je naplánované prvé hromadné stretnutie ministerstva a športových zväzov. Tam si majú prejsť problémy a začať hľadať riešenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy