Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Hoaxy na sociálnych sieťach. Slováci bojujú proti falošným statusom
Zdielať na

Hoaxy na sociálnych sieťach. Slováci bojujú proti falošným statusom

BRATISLAVA / Takmer každý status na Facebooku začína vetou: Týmto vyhlasujem, že nedávam súhlas používať žiadne z mojich osobných údajov a fotografií. Porušenie zákona môže byť potrestané zákonom.

"Keď uvidím takéto hoaxy na sociálnych sieťach, tak sa tým väčšinou nezaoberám," odpovedal jeden z opýtaných. Paradoxné je, že status zdieľala aj mestská polícia vo Vrábľoch. Prezídium Policajného zboru už potvrdilo, že ide o hoax. "Základným pravidlom je si informácie vždy overiť. Opatrnosti nikdy nie je dosť, a to platí aj pri šírení správ na sociálnych sieťach," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. "Pre množstvo ľudí predstavujú sociálne siete zdroj ich informačného vesmíru. Ja si myslím, že to je veľmi automatický proces. To, že status zverejňuje pre milióny ľudí po celej planéte si v tej chvíli neuvedomuje," vyjadril sa k veci Martin Poliačik. 

Každá platforma má svoje pravidlá v súvislosti s tým, či dáte alebo nedáte súhlas s poskytovaním údajov. Pri registrácii má užívateľ na výber či odsúhlasí všeobecné obchodné podmienky. "Pokiaľ nesúhlasíte s takýmito podmienkami, tak máte možnosť sa rozhodnúť či budete používať takúto službu. Ale pred kopírovaním sa ťažko ochránite takýmto vyhlásením," uviedol advokát Milan Ficek. Existujú opatrenia, ktorými viete predísť rizikám. Je to najmä uzamknutie profilu, a nastavenie statusov, fotiek a videí, ktoré uvidia len vaši priatelia a známy.

Ako reagujú ľudia na zdieľanie svojich dát? 

Zopár opýtaných odpovedalo na otázky ankety týkajúcej sa tejto témy. "Nezdieľam dáta, ktoré by sa dali nejako využiť. Snažím sa chrániť svoju digitálnu stopu," odpovedala jedna z opýtaných. "Málokedy dávam meno a svoje údaje. Len v prípade, ak by som to potreboval do banky alebo poisťovne. Väčšinou používam falošné údaje," povedal ďalší z opýtaných. 

V prípade zneužitia vašich údajov vám môže pomôcť autorský zákon, no podľa advokáta je veľmi zložité zistiť, kto údaje zneužil. Podľa slov Ficeka pokiaľ ide o túto spoločnosť, ktorá vlastní aj iné značky ako whatsapp a instagram, tak budú tieto služby vo vnútri prepojené. "Táto spoločnosť získava informácie aj cez naše telefóny. To, čo sa to bude niekedy zneužívať, sa ukáže v budúcnosti," uzavrel advokát. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy