Skoro jasno
Bratislava
Natália
6.10.2024
Čo bude s obilím? Celoeurópske riešenie neprišlo, vláda chce podnikať vlastné kroky
Zdielať na

Čo bude s obilím? Celoeurópske riešenie neprišlo, vláda chce podnikať vlastné kroky

BRATISLAVA / V decembri sa končí zákaz dovozu štyroch agrokomodít na Slovensko. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč avizoval, že celoeurópske riešenie zatiaľ neprišlo, navrhne predĺženie zákazu. Tranzit zostane povolený.

Brusel zakázal dovoz obilia do piatich krajín v máji po tom, ako Rusko zablokovalo Ukrajine tradičné cesty, cez ktoré vyvážala obilie do Afriky. Zákaz si najskôr uplatnili len tri krajiny sveta, vrátane Slovenska. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR avizoval ďalšie kroky. "Chystáme návrh, ktorý pôjde na vládu budúci týždeň v stredu. Budeme dávať návrh na predĺženie na dobu neurčitú," vyjadril sa minister. "Rozumieme tomu, prečo tak robíme, je dôležité brániť sa proti neželaným následkom. Ale zámer, aby export mohol naďalej chodiť cez nás, ten treba nejakým spôsobom naplniť," uviedol Tomáš Valášek. 

Návrh vítajú slovenskí poľnohospodári. Ak by sa lacné ukrajinské obilie dostalo na Slovensko, neboli by konkurencieschopní. Pred vojnou stúpali ceny pšenice rekordným tempom. Za jednu tonu farmári dostali aj 400 eur. Po niekoľkých mesiacoch ceny výrazne klesli. "Tradičné odbytištia našich pestovateľov, ktoré sú najmä v západnej Európe, sú plné ukrajinského obilia. To je dôvod, prečo cena rapídne klesá. Momentálne sa obilie vypestované na Slovensku predáva lacno, a je problém nájsť kupujúcich," informovala Jana Holéciová. 

Podľa Veroniky Remišovej si vláda protirečí

Zákaz platí do konca roka na štyri komodity. Šéf rezortu nevylúčil, že by sa zoznam mohol rozšíriť. "V súčasnosti prebiehajú analýzy komodít, ale môžem povedať, že Poľsko a Maďarsko má vyše dvadsať položiek, ktoré sú zahrnuté v spomínanom zákaze dovozu," povedal Richard Takáč. Podľa Remišovej si vláda protirečí. "Vláda chcela a sľubovala ľuďom lacnejšie potraviny. Keď máme možnosť doviezť lacnejšie potraviny za dodržanie bezpečnostných štandardov, tak zrazu je proti tomu," dodala poslankyňa NR SR. 

Potravinári by o možnosti rozšírenia zoznamu chceli zatiaľ len diskutovať. "Momentálne sa hovorí o tom, že by bolo vhodné regulovať dovoz ukrajinského cukru," uviedla Holéciová. Poľnohospodári by mali zároveň dostať zo strany štátu aj podporu vo výške 15 miliónov eur. Týka sa to tých, ktorí utrpeli straty pre zvýšený dovoz pšenice z Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy