Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vo využívaní jadrovej energie patríme medzi ťahúňov. Kritici ale upozorňujú aj na riziká
Zdielať na

Vo využívaní jadrovej energie patríme medzi ťahúňov. Kritici ale upozorňujú aj na riziká

BRATISLAVA / Svet zatiaľ nevie nájsť dohodu o záchrane klímy. Štáty, ktoré profitujú z ropy, odmietajú razantné zníženie ťažby fosílnych palív. Očakáva sa preto, že samit v Dubaji sa predĺži. Slovensko patrí ku krajinám, ktoré tlačia na väčšiu úlohu jadra v energetike. Darí sa nám vďaka nemu vyrábať pomerne čistú elektrinu. Výroba tepla je však iná pesnička.

​Aby sme zabránili neúnosnému prehrievaniu planéty, mnohé krajiny - vrátane tých v EÚ - tlačia na postupné odstavenie fosílnych palív. Slovensko sa pridalo k štátom, ktoré tvrdia, že bez jadrovej energetiky to nepôjde. "Nie je možné našu energetickú budúcnosť stavať len na obnoviteľných zdrojoch, ale potrebujeme aj strojnásobiť výkon jadrových zdrojov. Klimatické ciele bez jadrovej energie jednoducho nedosiahneme," uviedol Vladimír Šimoňák, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR.

Iniciatívu podpísalo viac ako 20 krajín, vrátane Spojených štátov, Japonska či Francúzska. Slovensko aktuálne patrí vo využívaní jadrovej energie medzi ťahúňov. Kritici však upozorňujú, že jadro síce nezanecháva uhlíkovú stopu, no stále sú tú riziká spojené s jadrovým odpadom. "Vyhoreté jadrové palivo treba určite bezpečne ukladať tak, aby nepredstavovalo záťaž pre životné prostredie. Preto majú štáty budovať hlbinné geologické úložiská," priblížil energetický analytik Radovan Potočár. Tie na Slovensku nemáme. Česi podľa analytika na to majú aspoň plány.

Čo však máme, je chuť stavať malé modulárne elektrárne. "Skúma sa 5 lokalít, vrátane Vojan, Košíc a Novák. Posudzuje sa, či budú perspektívne pre malé modulárne reaktory," informoval Potočár. "Jadrová energia je veľmi drahá a príliš dlho trvá. To sme videli pri Mochovciach, že sa to predražilo a trvalo to oveľa viac rokov ako všetci plánovali," doplnil Juraj Melichár, konzultant pre klimatickú transformáciu - Priatelia Zeme.

Slovensko chce v najbližších rokoch investovať do priemyslu, čo sa nezaobíde bez masívnej spotreby elektrickej energie. Popri jadre tak bude priestor aj na využívanie obnoviteľných zdrojov. "Patríme medzi krajiny, ktoré sú jedny z najambicióznejších. Náš mix na výrobu elektrickej energie je na 85 percent už teraz bezemisný," priblížila prezidentka Zuzana Čaputová.

To sa však netýka výroby tepla, kde stále pokrivkávame. A platí aj to, že najviac ho uniká z nezateplených budov. "Mali by sme sa teraz oveľa viac rozprávať o tom, ako odstrániť fosílne palivá z teplárenstva, teda ako vykurovať využívaním geotermálnej energie, tepelných čerpadiel," zdôraznil Melichár. "Zostáva stále nevyužitý priestor striech, priemyselných zón a polí, kde sa dá solárna energia spojiť s poľnohospodárstvom," doplnil Potočár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy