Po stromčekoch prichádza aj čas predaja živých rýb. Za aké ceny si ich tento rok kúpite?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
KOMÁRNO / Napriek hrozivým správam o zákaze predaja živých rýb si ich na vianočný stôl môžeme kúpiť aj v tomto roku. Kapry a iné druhy rýb chované špeciálne na Vianoce sa už kúpu v kadiach. A tak sa vďaka tradíciám aspoň na jeden deň v roku trochu zlepší inak žalostná štatistika konzumácie rýb na Slovensku.
Začal sa predaj živých rýb na štedrovečerný stôl. "Nával čakáme na sobotu a nedeľu už, okolo 4 tony sme predali. Tento rok ide kapor a sumec," komentoval predajca rýb Tibor Mayer. Ale záujem je aj o tolstolobika či amura. Čerstvá zásielka kaprov a sumcov putovala do kadí. Najväčší sumec mal 38 kíl, ale predali už aj 45-kilového.
Ryby v kadiach s vodou z navŕtanej studne, bez akýchkoľvek chemikálií, pobudnú maximálne 4-5 dní, rýchlo sa míňajú. "Treba obrovský pozor dávať, aby sa tá ryba nebuchla," dodal Ivan Mayer. Nie každý chce mať na štedrovečernom tanieri podkovičky z kapra.
"Naši chovatelia predpokladajú, že ceny pre vianočných kaprov sa budú pohybovať v rozpätí 5,5 až 6,5 eura za kilogram," informovala Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. "Väčšinou chcú to očistiť, spravíme podkovičky a niektorí odvážni ľudia zoberú domov a očistia sami," povedal Ivan Mayer.
Vákuovaná čerstvá ryba vydrží v chladničke aj štyri dni. "Plutvy musíme dať dole, nožnicami, to sú špeciálne na plutvy, a malou mašinou idú šupiny dole, potom nožom celé sa rozreže, berú aj hlavy kvôli polievke a halászlé. Je to vynikajúce, aj chvost," ozrejmil Helmut Mühle, predajca živých rýb. Tak ako kapor patrí na vianočný stôl, nezabúdajte ani na jeho šupiny, dajte si ich do peňaženky, aby ste na budúci rok mali dostatok peňazí.