Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Slovákov čaká zdražovanie. Vláda schválila nové opatrenia, čoho sa týkajú?
Zdielať na

Slovákov čaká zdražovanie. Vláda schválila nové opatrenia, čoho sa týkajú?

Vláda schválila 18 nových opatrení, ktoré by do rozpočtu mali priniesť takmer dve miliardy eur. Medzi ne patria aj zvýšenie spotrebnej dane za tabak či alkohol. Opozícia tvrdí, že to nemusí automaticky priniesť peniaze do rozpočtu, naopak, zvyšujú sa šance na pašovanie cigariet, či nelegálne pálenie.

Vláda v rámci šetriacich opatrení pripravuje zvýšiť spotrebnú daň za alkohol či tabak. V konečnom dôsledku sa to dotkne aj gastro prevádzok. Zvýšenie dane na alkohol v gastro prevádzkach zo súčasných 10 percent na 20 percent by sa malo zaviesť 1. januára 2024. Podľa odhadov Ministerstva financií to do štátnej pokladnice prinesie 27 miliónov eur. "Keďže sme lokálna reštaurácia, my už tie ceny nemôžeme veľmi zvyšovať, lebo sa bojíme, že by sme prišli o zákazníkov," uviedol majiteľ reštaurácie Vladimír Sirotka.

Majiteľ sa nechystá zdražovať alkohol. Naopak, aby mohol súčasné ceny pri 20 percentnej DPH udržať, okreše radšej z vlastných prostriedkov. "Najviac sa nám to prejaví na tom, že každý rok sme mali určitý zisk, ktorý bol použiteľný na rozvoj reštaurácie. Práve rozvoj budeme musieť obmedziť," podotkol. 

Zdražovanie sa dotkne najmä bežných občanov

Podobnú skúsenosť má aj ďalší majiteľ, ktorý zažil nedávne zdražovanie kvôli vysokým cenám energií. "Myslím si, že pri dvadsiatich percentách pôjdu ceny určite vyššie," povedal Ján Mikuláši, majiteľ reštaurácie. Minister financií sa k prípadu vyjadril. "Snažili sme sa vybrať 120 opatrení, ktoré čo najmenej postihnú tie, ktoré na Slovensku postihnú bežného občana," dodal. Bežný občan sa ale často nachádza v reštauráciách alebo v krčmách. "Ľudia chodia menej. Aj keď prídu, konzumácia nie je taká bohatá a útrata nie je väčšia ako obvykle," uviedol Mikuláši. 

Pán Vlado si myslí, že je lepšie, keď sa zdraží alkohol, než jedlo. Podľa pani Dariny to v rodinách neprinesie osoh. "Nám to síce už neuškodí, chodíme len zriedkavo, ale myslím si, že to v rodinách neurobí dobre," povedala. 

Zdraženiu sa nevyhnú ani tabakové výrobky

Od februára by ste si mali za jednu krabičku priplatiť zhruba 40 centov. Takže ak denne vyfajčíte 2 krabičky a mesiac má 30 dní, budete ľahší o ďalších 24 eur. Podľa vlády by to malo priniesť vyše 106 miliónov eur, no nemusí to tak byť. "To je príklad Česka, ktoré medzi tromi rokmi zvýšilo sadzby pri cigaretách asi o 35 percent a výnos z tej dane nebol vyšší. Skôr sa posilní čierna výroba a pašovanie," vyjadril svoj postoj poslanec Marián Viskupič. V budúcnosti do úvahy môže prísť aj daň zo sladených nápojov. 

"Na prípravu novej dane je potrebný aspoň jeden rok lebo sa musia pripraviť podnikatelia a musia sa pripraviť systémy finančnej správy," reagoval Kamenický. "Sľúbili ľuďom, že nič nebudú brať. Všetko im necháme, čo majú, ale zrazu sú tu vyššie dane a tie zaplatia len a len ľudia," ozval sa na túto tému Igor Matovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy