Jasno
17°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Pripravte si nervy zo železa: Vrcholí vianočné sťahovanie národov
Zdielať na

Pripravte si nervy zo železa: Vrcholí vianočné sťahovanie národov

BRATISLAVA / Vianočné sťahovanie národa vrcholí. Posledný pracovný deň pred sviatkami priniesol nával pre železnice, autobusy aj autá. Štáb televízie JOJ bol celý deň v teréne a situáciu pre vás zmapoval. Zdá sa, že ani zajtra to nebude lepšie.

Železnice už tradične posilnili spoje, no aj tak dostali zabrať. Vlaky boli takmer kompletne plné, na bratislavskej stanici už boli voľné iba posledné lístky. "Ja som ich mal kúpené dopredu, ale včera mi prišiel mail, že odpadla hodina, tak som ešte na rýchlo zháňal a boli miesta našťastie," povedal cestujúci študent.

"Obsadenosť vlakov počas dnešného dňa je aktuálne 86 percent. ZSSK vypraví 25 extra vlakov a posilní 24 IC vlakov o 42 vozňov," uviedol Dominik Drevický, hovorca ŽSSK. Na linku Bratislava – Košice sa už 23. decembra ale pravdepodobne nedostanete. "Stále sme plní, ale na dva vozne, a dnes máme 406 a 407 a sme úplne plní. Je úplne vypredané," informovala vlakvedúca Anna. "Mne to nejak nevadí, je to proste vypredaný vlak, kým nemusíme stáť tu pri záchodoch, tak je to v poriadku," vyjadril sa cestujúci.

Do rýchlika by sme sa v tomto čase s veľkou kamerou pravdepodobne nezmestili. Jednou z výhod IC-čka je, že miestenky sú povinné. To ale znamená, že treba byť veľmi rýchly, zvlášť pred Vianocami. Ešte horšie sú na tom spoje na Ukrajinu. Linka z Košíc do Mukačeva je prakticky bez voľných miest až do Troch kráľov.

Pomerne plno bolo aj na Nivách. Priame spoje síce až na východ nechodia, no pri niektorých končinách sa autobusy oplatia najviac. Spoločnosť Slovak Lines na naše otázky o vyťaženosti spojov neodpovedala, no vieme, že napríklad večerné linky do Banskej Bystrice boli vypredané už dlhšie. Vyskúšali sme to aj na diaľnici, a síce je premávka okolo piatej poobede pomerne hustá, až do piatej poobede sme v žiadnej zápche nestáli. Problém ale môže prísť neskôr večer či v noci, po tom, čo všetci cestujúci skončia v práci. A hektický bude aj posledný deň pred Vianocami.

Samozrejme, všetci títo ľudia sa po sviatkoch musia do Bratislavy vrátiť. A tak môžeme podobný nával, aj keď v trochu rozsiahlejšom časovom úseku, očakávať aj v januári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy