Skoro jasno
13°
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Budeme nakupovať v budúcom roku lacnejšie?
Zdielať na

Budeme nakupovať v budúcom roku lacnejšie?

BRATISLAVA / Vývoj cien potravín bol v uplynulých mesiacoch mimoriadne turbulentný. Šok z marca, keď sme za ne platili najviac, postupne strieda mierny optimizmus. Ceny v porovnaní s vlaňajškom stále rastú. Vláda sľubuje riešenia až od nového roka. V hre je viac opatrení, no isté, zatiaľ, nie je nič.

"Na ministerstve pôdohospodárstva už máme pripravený návrh, čo sa týka, nechcem povedať odvodov pre obchodné reťazce, ale máme tam nejaké návrhy," uviedol minister Richard Takáč. Zisky obchodných reťazcov sú podľa neho veľké, detaily návrhu ale šéf rezortu neprezradil. Obchodníci ale pred zavedení odvodu varujú. "Akákoľvek daň, ktorá by bola predstavená, obchod nemá šancu absorvovať musí preniesť na dodávateľa alebo spotrebiteľa," reagoval predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. Obchodníci zároveň nechápu, prečo plánuje práve ich rezort "potrestať". "Analýza ministerstva financií potvrdila, že zisk obchodu je najnižší v rámci celej vertikály, čiže nižšia zisková marža aj v porovnaní s poľnohospodári a potravinármi," konštatoval Krajčovič.

Naopak potravinári by sa mohli dočkať pomoci. Firmy od augusta šetria na odvodoch za svojich zamestnancov. Podľa sociálnej poisťovne si odvodovú úľavu uplatňuje asi 1 100 subjektov. "Napríklad, ak firma zamestnáva asi 100 zamestnancov tak majiteľ ušetrí 100 000 eur," vysvetlil odborník na dane a odvody Jozef Mihál. To, či sa opatrenie premietlo do nižších cien dnes ešte nie je jasné. Rezort ale avizoval, že opatrenie by mohlo byť predlžené. "Je predložená dohoda, že sa spraví analýza, ktorá sa aj robí. Ja pevne verím, že to vyjde," uviedol minister Takáč. 

V okolitých krajinách ale riešia situáciu aj nižším DPH na potraviny. Poliaci majú nulovú DPH na vybrané produkty, Česko ju znížilo na 12 percent. "Potravinárska komora Slovenska už dlho presadzuje, aby sa znížila DPH na všetky potraviny na 10 %," povedala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. "Momentálne čo bude vplývať je zvyšujúca sa minimálna mzda," uviedla Venhartová. Opatrenia, ktoré vláda chystá, sa dozvieme už v januári. Podľa prozgnózy NBS je už ale dnes jasné, že inflácia potravín by mala klesnúť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy