Oblačno
15°
Bratislava
Ľuboš, Ľubor
24.9.2024
Rieky sa v posledných dňoch nezmestia do korýt. Ľudia na juhu Slovenska ratovali majetky
Zdielať na

Rieky sa v posledných dňoch nezmestia do korýt. Ľudia na juhu Slovenska ratovali majetky

KOMÁRNO / Slovenské rieky sa v posledných dňoch nezmestia do korýt. Spôsobilo to decembrové intenzívne sneženie a jeho následné roztopenie. Kým Dunaj v stredu 27. decembra už kulminoval, Váh na dolnom toku a ústí do Dunaja pri Komárne ešte stále stúpa. Majitelia hausbótov a domčekov na jeho brehu tak vytiahli čižmy aj loďky.

Komárňan Erik žije na hausbóte už 13 rokov. Na vysokú vodu je zvyknutý, teraz ho vyliatie Váhu zaskočilo. "Presne na Vianoce a bolo to obrovské prekvapenie. Zvyčajne máme vysokú vodu v máji, keď sa topí sneh," uviedol Erik Bátora, majiteľ plávajúceho domu na Váhu.

Vďaka vysokej hladine majú síce výhľad na mesto, ale 40-kilového štvornohého člena rodiny nosí na pevninu venčiť na rukách. "Žijeme v plávajúcom dome, takže sme na niečo také zvyknutí. Najväčší problém bola logistika, ako dostať moju peknú milú ženu do práce," priblížil Erik. A tak ešte za tmy použili gumáky a čln.

Kým Dunaj v stredu v Komárne krátko popoludní kulminoval, v Budapešti najvyššiu hladinu očakávajú až vo štvrtok - okolo 700 centimetrov. Spôsobujú to nielen prítoky rozvodneného Váhu, Hrona a Ipľa, ale aj čistenie usadenín v Gabčíkove, pri ktorom vodu zadržali a následne pustili väčší objem. Váh v stredu ešte celý deň aj stúpal. Pri Kolárove mal na poludnie 609 centimetrov.

Váh na svojom dolnom toku vystúpil zo svojho koryta, zalial nielen inundačné pásma, ale aj cyklochodníky, ktoré vedú popod mosty. "V dôsledku roztopenia snehovej pokrývky došlo k výraznému stúpnutiu hladín riek a k s ním spojenému vyhlasovaniu stupňov povodňovej aktivity," informoval Marián Bocák, Slovenský vodohospodársky podnik.

Keďže je predpoklad ďalšieho toku Váhu do vodnej stavby Kráľová, vodohospodári pristúpili k zvýšenému vypúšťaniu. Vysoká hladina Dunaja ale pri sútoku v Komárne toľko vody ešte nepojme.

Ďalší problém nastane, keď začne hladina rieky klesať. Spôsobí to zvýšenie hladiny vnútorných vôd, vrátane tých spodných. Očakávať tak môžeme zaplavené nielen okolité polia a záhrady, ale aj pivnice a studne. "Na plno pracujú čerpacie stanice, ktoré prečerpávajú vnútorné vody do vodných tokov, aby boli vody odvádzané plynule," priblížil Bocák..

Súvisiace články

Najčítanejšie správy