Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Rinčaniu reťazí na krkoch psov by mal byť od januára koniec. Do platnosti vstupuje nový zákon
Zdielať na

Rinčaniu reťazí na krkoch psov by mal byť od januára koniec. Do platnosti vstupuje nový zákon

BRATISLAVA / Od Nového roka začne platiť zákon, ktorý zakazuje držanie psa na reťazi. A to pod hrozbou pokuty, ale aj odobratia zvieraťa. Tento zákon je výsledkom dlhoročného úsilia ochrancov zvierat.

Amara, Goja, Gabrienka a Amor - to je len mála časť psov, ktorí žili v krutých podmienkach na reťaziach a zachránili ich spolupracovníci útulkov. Po novom by podobným smutným osudom mal zabrániť aj nový zákon. "Psychicky sú na tom zle, sú nesocializovaní. Niektorí majú obojok vrastený v krku, lebo im ho založia ešte ako šteniatku a potom už sa nestarajú," priblížila Silvia Čaňová, koordinátorka kampane Nie reťaziam. 

Držanie psov na reťaziach je obyčajom najmä v obciach. Zákon, ktorý to zakazuje, schválili ešte v roku 2021, ale chovatelia dostali čas, aby sa novým pravidlám prispôsobili. Aj pre bezpečnosť - pretože psy, ktoré trávili život na krátkej reťazi, môžu byť aj nebezpečné. "Aby vedel pustiť psíka z reťaze, pripraviť také chovné podmienky, ktoré budú preňho vhodné a bezpečné. Treba si opraviť plot," uviedla Čaňová. "Netreba očakávať, že za jeden deň prejdeme celé Slovensko. Nemáme na to kapacity a čas, ale postupne určite tieto kontroly budeme realizovať," informoval riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš 

Podľa ochranárov je zmena zákona možnosťou zamyslieť sa nad samotným obstaraním psa, pokiaľ ho chce majiteľ nanajvýš priviazať na reťaz. "Hovorím mu štekajúci zvonček. On nerobí nič iné, len ohlási návštevu, keďže nemôže pobehovať na voľno, lebo záhrada, kvetiny, lebo nasadíme zemiaky a podobne," uviedol Juraj Eliáš zo Slovenskej aliancie ochrancov zvierat.

Psíka budete môcť priviazať krátkodobo pri ošetrovaní či kŕmení. Výnimku majú gravidné suky, šteňatá do šiestich mesiacov, služobné psy a nebezpečné psy, ktoré v minulosti poranili človeka. V iných prípadoch hrozí sankcia. "To začína 50 eurami a môže sa to vyšplhať na 400 eur," konkretizoval Bíreš. "Asi to nebude hneď, že všetky psíky budú pustené a budú sa mať super, ale je tu zákon. Je to cesta, aby čoraz viac psov dostalo podmienky, ktoré si zaslúžia," doplnila Čaňová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy