Zatiahnuté
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Nápor v klientskych centrách: Ľudia si vymieňajú doklady aj v posledných pracovných dňoch roka
Zdielať na

Nápor v klientskych centrách: Ľudia si vymieňajú doklady aj v posledných pracovných dňoch roka

BRATISLAVA / V klientských centrách čakajú na výmenu vodičského preukazu ľudia aj niekoľko hodín. Ministerstvo vnútra totiž varuje, že kto výmenu nestihne, za volant by si sadať nemal, lebo by ho to vyšlo veľmi draho.

​Keďže ružové vodičské preukazy budú platné len do 31. decembra, klientské centrá pracujú v plnom nasadení aj medzi sviatkami. "Je tu až príliš veľa ľudí," uviedol jeden z opýtaných. "Ja som čakala asi dve hodiny, ale nie tu, lebo keď som ráno prišla tu bolo asi sto ľudí. Išla som do Ružinova a tam som sa vybavila. Ale len preto, lebo mám zdravotné znevýhodnenie, tak som išla prednostne, inak by som tam bola naozaj dlho," priznala pani. Na výmenu vodičských preukazov upozorňuje aj tabuľa, podľa ktorej ide o doklady, ktoré boli vydané do roku 2004.

"Odporúčame záujemcom o výmenu ružového vodičáku, aby navštívili menšie oddelenie výdaja dokladov v menších mestách, kde je nápor podstatne menší," dodal Matej Neumann, hovorca MV SR. "Iné mi nezostáva, len čakať. Lebo potom by ma zastavili policajti a vodičák mi zoberú," vyjadril sa na dĺžku čakania jeden z opýtaných. 

Ak vás so starým vodičským preukazom zastavia policajti, hrozí vám pokuta

Niektorí majú vodičský preukaz hotový, ale na rezerváciu čakajú. "Čakala som mesiac," potvrdila jedna z opýtaných. Ministerstvo vnútra radí, že ak si nestihnete vybaviť nový doklad, so starým vodičákom si za volant po novom roku radšej nesadajte. Za jazdu s neplatným dokladom hrozí pokuta. "V prípade, že vás zastaví hliadka, hrozí pokuta 50 eur. V správnom konaní hrozí pokuta 100 eur a samozrejme, vodičský preukaz bude odobratý," informoval hovorca. Podľa polície možnosť výmeny nevyužije každý.

Tesne pred Vianocami evidovala polícia takmer 150-tisíc ružových vodičákov

"Nie všetci si ich vybavia, nakoľko mnohí z nich sú vyššieho veku a nepoužívajú motorové vozidlo," uviedol Neumann. Tí, ktorí si nestihnú požiadať o nový vodičák tak môžu urobiť aj po novom roku. Za volant ale sadať dovtedy nemôžu. Poplatky za vybavenie dokladu sa od januára nezmenia. "Momentálne je poplatok za vydanie v tridsať dňovej lehote 6,5 eur a v prípade expresného vydania dvoch dní je to 26 eur," uzavrel hovorca MV SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy