Zatiahnuté
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Občianske hliadky pokračujú: Nie na všetkých uchádzačov ale zvýšili peniaze
Zdielať na

Občianske hliadky pokračujú: Nie na všetkých uchádzačov ale zvýšili peniaze

Občianske hliadky pokračujú. Pôvodne hrozilo, že mnoho obcí bude musieť tento projekt ukončiť. Bystrany, Žehra, Telgárt či Brezno nedostali dotáciu. Pre úspešných uchádzačov nezvýšili peniaze. Zo zdrojov EÚ malo ísť pôvodne 50 miliónov, splnomocnencovi vlády pre rómske komunity sa podarilo zdroje navýšiť na 82 miliónov eur.

​Poznajú ľudí z komunity aj ich mentalitu. Občianske hliadky spolupracujú s mestskou políciou všade tam, kde je väčší výskyt marginalizovaných skupín. "Hliadky sú potrebné najmä pre bezpečnosť starších seniorov. Deti cestou zo školy rozbíjajú okná," vyjadril prednosta obce Bystrany Pavol Bendík. Hliadky sa osvedčili aj v obci Šumiac. "Je aj nejaká kriminalita, hliadky sa nám osvedčili. Naposledy sme mali zamestnaných troch rómov a jedného neróma," potvrdila Jarmila Gordanová. Peniaze nedostali všetky obce, ktoré si o ne žiadali. Medzi ne patrili obce Bystrany, Šumiac, Tegárt či Brezno. Hoci podmienky splnili, vyčlenených financií z výzvy dosť nebolo. 

Peniaze by napokon mali dostať všetci žiadatelia

"Máme 240 detí, ktoré dochádzajú do Spišských Vlách a riaditeľ autobusovej dopravy povedal, že pokiaľ nebudú občianske hliadky, oni ich voziť nebudú," reagoval starosta Žehra Marián Mižigár. "Napriek tomu sme nezískali finančné prostriedky. Nevykryjeme 12 pracovných miest, mali sme ich zamestnaných od septembra. Od septembra sme nevedeli, či získame finančné prostriedky na zafinancovanie týchto pracovných miest," priznal primátor Brezna Tomáš Ábel. 

"Bolo tam okolo 407 žiadostí. 387 z nich splnilo podmienky, schválených bolo okolo 250, pretože na viac neboli finančné prostriedky," dodal splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško. Zo zdrojov únie určené na Občianske hliadky sa podarilo navýšiť prostriedky o 32 miliónov eur. Podporia teda aj žiadateľov, pre ktorých nezvýšili peniaze v prvom hodnotiacom kole. Samosprávy by si mali nájsť financie na účte najneskôr v polovici februára. "Sú desiatky správ, ktoré tento projekt potrebujú a som rád, že sa našli finančné prostriedky, aby projekt mohol pokračovať" uzavrel Ábel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy