Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Obci hrozil zánik. Stalo sa ale niečo, v čo už nikto nedúfal
Zdielať na

Obci hrozil zánik. Stalo sa ale niečo, v čo už nikto nedúfal

BREZOVEC / Rok 2023 mal byť posledným pre obec v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Takmer 2 roky sa tam totiž nenašiel žiaden kandidát na starostu a tak hrozilo, že Brezovec pričlenia k susednej obci. No stalo sa čosi, v čo už nikto nedúfal – v poslednej chvíli sa našiel sa kandidát, ktorý chce skúsiť takmer odpísanú obec postaviť znova na nohy.

Nemali ani na výplatu pre starostu

Súčasný starosta sa rozhodol viac nekandidovať. Posledné mesiace fungoval skôr ako charita a rozpočet obce bol taký, že ak zaplatil všetky poplatky, v kase nezostalo nič. "Tu máme taký rozpočet, že keď niečo chceme robiť, tak sa skladáme," povedal obyvateľ obce. V septembri 2022 ešte aktuálny starosta konštatoval, že nevypláca plat ani sebe. "Ja si teraz dlhujem dva platy, pretože nemám na účte peniaze, takže robím charitu, som starosta – charita," uviedol starosta Miroslav Solomon.

Nový záujemca o funkciu starostu

Ani v riadnych, ani v doplňujúcich voľbách sa v Brezovci na post starostu neprihlásil nik. Obec má zhruba 30 obyvateľov, nikto z nich nemal záujem ani o funkciu obecného poslanca. "MV SR eviduje žiadosť starostu obce Brezovec o pričlenenie k susednej obci," informovala hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann. Prvé kroky v procese pričleňovania už podnikli. Takpovediac na poslednú chvíľu sa však situácia v obci otočila. "Proste sa človek prihlásil a máme kandidáta, to je základ," reagoval starosta Miroslav Solomon. "Mám strach, mám, no uvidíme. Vtedy, keď som sa dozvedel, že obci hrozí zánik a zlúčenie s inou obcou, tak sa rozhodlo, že sa to pokúsim zachrániť," vyjadril sa nový záujemca o funkciu starostu Michal Hakulin.

S novým starostom nové ciele

Podľa riaditeľky odboru volieb sa podobná situácia stala v minulosti aj v obci Ondavka, ktorá zostala taktiež bez starostu. Miestni sa zmobilizovali, až keď jej hrozil zánik, podobne ako v Brezovci. "Pri najbližších vyhlásených voľbách sa prihlásili kandidáti aj na starostu, aj na poslancov," uviedla riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová. Nový kandidát v Brezovci navyše môže čerpať aj zo skúseností svojich rodičov. "Aj otec, aj mama boli starostovia v tejto obci, tak som sa rozhodol, že to skúsim aj ja," reagoval Michal Hakulin. Plány má veľké, ako prvé chce kúpiť techniku na odpratávanie snehu, ktorý vie obec v zime poriadne potrápiť. Nasledovať budú ďalšie priority. To, čo z toho bude reálne, si teraz netrúfa odhadnúť. "Čo tej obci chýba? Peniaze. Nie je tu ani traktor, ako prvé kúpim stroj na odpratávanie snehu, aby sa tu ľudia nebrodili po kolená v snehu," povedal Michal Hakulin. Podľa súčasného starostu absentuje v pomoci malým obciam štát, ktorý podľa jeho slov necháva všetky problémy na pleciach starostov. "Ja mu len budem držať palce, aby vláda a poslanci v NR SR prijali také opatrenia, ktoré by obciam pomohli," odkázal Solomon. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy