Skoro jasno
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Piť menej a mať zdravší životný štýl. Aké sú vaše predsavzatia na rok 2024?
Zdielať na

Piť menej a mať zdravší životný štýl. Aké sú vaše predsavzatia na rok 2024?

BRATISLAVA / Piť menej alkoholu a viac sa hýbať. Aj tak vyzerajú novoročné predsavzatia mnohých Slovákov. Podľa psychológov dnes vnímajú ľudia nový rok ako ideálny čas na zmenu. Vo februári ale u väčšiny nastane zlom a svoje predsavzatia odsunú na najbližší január.

Medzi top priority po novom roku patrí už tradične zdravší spôsob života, viac sa hýbať alebo naučiť sa cudzí jazyk. Mnohí už ale na sklonku roka vedia ako to dopadne. Mnohí si predsavzatia dajú, ale vedia, že ich nedodržia. Tradícia predsavzatí siaha až do čias antického Ríma. Etnologička vysvetľuje ako ako sa zmenila.

"Rimania boli prví, ktorí si dávali práve na začiatku januára predsavzatia. Súviseli s tým, že budú verní Bohu Janusovi, budú verní cisárovi, verní svojim manželkám, rodinám a skôr tie praktické veci," vysvetlila etnologička Katarína Nádaská. Podľa etnologičky je správne, ak pred Silvestrom ľudia zbilancujú celý svoj rok či už pracovný alebo osobný život, čo sa podarilo a čo nie. A na základe toho si určia v čom je potrebné sa zlepšiť," konštatovala etnologička. "Ženy si obyčajne dávajú také, že schudnú muži, že prestanú fajčiť. To sú najčastejšie neduhy, ktoré nás trápia," zhodnotila Nádaská. Najväčším problémom predsavzatí je to či sa ich budeme držať. Životný reštart väčšinou vydrží len pár dní alebo niekoľko týždňov. Dôvodom sú aj príliš vysoké ciele a strata motivácie. "Je treba byť taký realistický a dávať si skôr predsavzatia nie na celý rok, ale konkrétne napríklad na mesiac na dve. Zistíte, či sa vám podarí vytrvať a keď áno, tak v tom pokračovať ďalej," odkázala Nádaská. Niektoré predsavzatia ale môžu byť pre mnohých finančne náročné, napríklad pravidelná návšteva fitnescentra. Ak by ste sa ale dokázali zbaviť zlozvykov, ako sú cigarety, mesačne by ste ušetrili v priemere aj 600 -700 eur a v neposlednom rade pomôžete svojmu zdraviu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy