Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Cukru bude dostatok. Výrobcov ale trápia iné veci
Zdielať na

Cukru bude dostatok. Výrobcov ale trápia iné veci

POVAŽIE / Výrobcovia cukru majú v týchto dňoch plné ruky práce. Zvyčajne v tomto čase majú všetku cukrovú repu spracovanú. Túto sezónu je to ale inak. Problémy im narobili najprv dažde, teraz mráz. V zemi je ešte viac ako tisíc hektárov repy. Napriek tomu bude vraj cukru dostatok.

V cukrovare v Trenčianskej Teplej vyrábajú cukor už 123 sezón. Podľa miestnych je práve táto jedna z najťažších. "Táto kampaň je veľmi komplikovaná, desiatky rokov sme takú nezažili. November a december boli daždivé mesiace, teraz mrzne. Asi tisíc hektárov repy je stále v zemi," priblížil predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič. Na druhej strane výrobcov teší fakt, že cukrovej repy sa toho roku urodilo viac. "Úroda bude lepšia asi o 10 percent," uviedol predseda zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska. 

Poteší to aj spotrebiteľov?

To je otázne. Ceny cukru totiž diktujú svetoví producenti. "Medziročne došlo k poklesu o 20 percent," reagovala hovorkyňa SPPK Jana Holeciová. Cukru bude dostatok. "Slovensko je sebestačné pokiaľ ide o cukor," uviedol predseda vlády. "Vieme vyprodukovať milión a pol tony repy a vyprodukuje sa 180 až 200-tisíc ton cukru," povedal predseda zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska. 

Priamo do cukrovaru v Trenčianskej Teplej prišiel Robert Fico spolu s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom. Výrobcom cukru a pestovateľom cukrovej repy prisľúbili pomoc a podporu. "Budeme ich chrániť pred dovozom z Ukrajiny," vyjadril sa predseda vlády SR. Minister pôdohospodárstva im chce zároveň udeliť 76 miliónov eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy