Jasno
15°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Reforma maturity je na Slovensku potrebná, opäť sa ale hovorí o viacstupňovej maturite
Zdielať na

Reforma maturity je na Slovensku potrebná, opäť sa ale hovorí o viacstupňovej maturite

BRATISLAVA / Stále viac sa hovorí o potrebe zreformovať maturity. V hre je opäť diskusia o viac-stupňovej maturite. To znamená, že by bola jednoduchšia a zložitejšia maturita z matematiky. Podľa toho, na akú ďalšiu školu študent smeruje. Na stole je aj otázka, či by potom matematika nemala byť pri maturite povinná a či viacstupňová maturita nemá byť aj zo slovenčiny. Návrh zatiaľ neexistuje, ale prebieha intenzívna diskusia.

Čo je cieľom reformy maturít?

​"Cieľom je, aby sme priblížili maturitné skúšky medzinárodným štandardom," vysvetlil minister školstva Tomáš Drucker. O tom, že lepšiu kvalitu by mohla vzniesť dvojstupňová maturita z matematiky hovorí Slovenská matematická spoločnosť už 5 rokov. "Nižšia úroveň matematiky by bola pre každého človeka. To znamená aj pre človeka, ktorý ide študovať humanitné vedy alebo právo. Tá vyššia je pre ľudí, ktorí chcú ísť študovať prírodné vedy, matematiku, informatiku," dodal Dušan Šveda zo Slovenskej matematickej spoločnosti v Košiciach. "Bude to ako v prípade cudzích jazykov, ale školy určia tú požiadavku, čo požadujú v rámci prijímacieho konania," objasnil Drucker. 

"Vnímame, že by sa o ňu mohol medzi študentami zvýšiť záujem. Boli by tak aj motivovaní ísť študovať na vysoké školy práve odbory, ktoré využívajú matematiku," priblížila Alica Diošiová, prezidentka Alliancie stredoškolákov. "Viacstupňovú úroveň matematiky, ale aj slovenčiny žiadali napríklad študenti stredných odborných škôl, kde sa dlhodobo rieši problém maturít zo slovenčiny, v ktorých daní študenti dostanú rovnaký test ako študenti gymnázií či iných škôl," povedal Viliam Dominik Ďuraš, predseda iniciatívy Študentská rada SŠ.

Ako na prípadné zmeny reagujú študenti?

"Každý človek je inak zameraný. Pre niekoho je vhodnejšia tá ťažšia, pre niekoho ľahšia matematika," vyjadrila sa študentka. Jej slová potvrdil aj iný študent. "Niektorí by si vybrali asi menej toho, aby im to uľahčilo život, keďže z matematiky nepotrebujú veľa," dodal. Všetci sa zhodujú na tom, že to potrebuje diskusiu. "Ak pripustíme, že by bola viacstupňová maturita, musíme to oznámiť žiakovi, ktorý začína prvý ročník. Musí o tom vedieť, že sa ide takto vzdeláva," povedal Pavel Sadloň, riaditeľ gymnázia L. Sáru v Bratislave.

Momentálne si matematiku veľa študentov ako maturitný predmet nevyberá aj preto, že ako jediný voliteľný má povinnú aj písomnú, teda externú časť. Ak by bola dvojstupňová, je na mieste podľa Slovenskej matematickej spoločnosti uvažovať o tom, či nemá byť v dobe umelej inteligencie povinná, aby nám pomohla získať kritické a analytické myslenie. "Finančná gramotnosť primárne patrí do matematiky," potvrdil Šveda. 

Reforma maturity je behom na dlhé trate

Veria, že by to pomohlo spoločnosti, pre niektorých študentov by to bola ale bolestivá zmena. "Niekto, kto chce ísť ekonomickým smerom, pre neho to je dobré, ale všeobecne si myslím, že je to zbytočné," vyjadril svoj názor študent. Do odbornej diskusie chcú študenti prispieť aj veľkým prieskumom medzi stredoškolákmi. "Plánujeme ho viesť aj k téme povinnej maturity z matematiky," dodal predseda iniciatívy Študentská rada SŠ. Podľa riaditeľov sú tu aj ďalšie otázniky. "Nevieme či budeme mať o 5 alebo 10 rokov dostatok matematikov. Matematika je jeden z nedostatkových predmetov z hľadiska učiteľov," priblížil Sadloň. "Reforma maturít je veľmi dôležitá, nakoľko neustále postupuje doba," potvrdila Diošiová. To, v ktorom roku zmeny maturantov zastihnú, zatiaľ známe nie je. "Treba to dobre pripraviť a určite to nie je vec jedného roka," uzavrel Drucker. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy