Jasno
13°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Výchovné facky a samotka: Deti tu majú horšie podmienky ako väzni, štát to ignoruje
Zdielať na

Výchovné facky a samotka: Deti tu majú horšie podmienky ako väzni, štát to ignoruje

BRATISLAVA / Na katastrofálny stav reedukačných centier upozorňovali ombudsmani či školská inšpekcia roky. Ich výzvy ale štát ignoroval. V polepšovniach majú deti niekedy horšie podmienky ako väzni, niekde chýba teplá voda, deti spia na matracoch alebo ich po príchode posielajú na samotku. Generálna prokuratúra po neohlásených kontrolách zistila alarmujúci stav a zlyhanie centier.

​Na pracovnom stretnutí na generálnej prokuratúre sa stretli zástupcovia jednotlivých ministerstiev oboznámili s problematikou. Konkrétne návrhy riešení zatiaľ nepadli. "Vo všetkých 13-tich zariadeniach boli zaznamenané nedostatky," poznamenal námestník GP SR Jozef Sedlák. Generálna prokuratúra preto urobila kontroly. Niekde chýbal nábytok, niekde deti spia na matracoch na zemi a inde chýbala teplá voda. "Dieťa bolo ostrihané bez jej súhlasu a bez toho, aby sa niekto pýtal alebo aspoň len vysvetlil, či sú na to hygienické a epidemiologické dôvody," povedal Róbert Dobrovodský. 

Povinná izolačka či výchovné facky

Telefonický kontakt býva obmedzený a objavil sa aj prípad, kedy si list od rodiny prečítali aj zamestnanci. V správe sa píše aj o povinnej izolačke či výchovných fackách. Niekde chýbajú dokonca aj psychológovia. "V každom zariadení by potrebovali aj troch alebo štyroch psychológov. Deti prichádzajú s veľkými traumami," uviedol špeciálny pedagóg Pavel Bryndzák. 

Námestník generálneho prokurátora tvrdí, že v niektorých centrách už došlo k vyvodeniu zodpovednosti. "Prvé navštívené centrum bolo Trstín. Krátko na to už pán riaditeľ svoju funkciu nevykonával. Druhé bolo v Zlatých Moravciach a tam prišlo k podobnému scenáru," dodal Sedlák. Prezidentka Združenia špeciálnych výchovných zariadení hovorí, že na problémy v reedukačných centrách upozorňuje už minimálne 15 rokov.

"Chodíme za každým ministrom školstva a opakovane vysvetľujeme problémy. Dokonca sme navštívili Českú republiku, tam sme našli také zariadenia, priniesli sme odtiaľ hotové návrhy, námety, každý minister nás vypočul a poslal ďalej," dodala prezidentka ZOU Jana Kanriková. 

Na katastrofálne problémy centier sa poukazuje už roky

Neospravedlňuje pochybenia, ktoré bolo zistené, no vzápätí nám ukazuje fotografie aj ďalších zariadení na Slovensku, kde to vyzerá úplne inak. "Po včerajších mediálnych obrázkoch a správach sa niektorí zamestnanci boja vyjsť na ulicu, pretože každý sa na nich pozerá ako na tyranov, ktorí tým deťom ubližujú, namiesto toho, aby pochopili, akú ťažkú prácu tam majú," dodala Kandriková. 

Smutnou správou je, že na katastrofálny problém centier pred desiatimi rokmi upozornila aj bývalá ombudsmanka. Na stoličke ministerstva školstva sa odvtedy vystriedalo 10 ministrov. Nateraz je ale výsledkom rokovaní len prísľub vytvorenie pracovnej skupiny. Prokuratúra ale volá po tom aby správa nezostala zabudnutá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy