Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Obce prišli o peniaze. Ministerstvo zrušilo súťaž o zberné dvory
Zdielať na

Obce prišli o peniaze. Ministerstvo zrušilo súťaž o zberné dvory

HORNÁ NITRA / Tešili sa na nové zberné dvory a namiesto toho prišli o peniaze. Takto dopadli obce, ktoré sa minulý rok prihlásili do výzvy ministerstva životného prostredia. Splnili všetky požiadavky, zaplatili za projekty, no ministerstvo nakoniec výzvu zrušilo. Obce prišli o 10-tisíce eur.

"Stálo nás to veľa prostriedkov a úsilia kým sme ten projekt vytvorili, zohnali si miesto a vysporiadali pozemky," opísal situáciu Miroslav Dzina, starosta obce Tužina. Na projekt vynaložili v Tužine 10-tisíce eur. Nemajú však ani peniaze, ani zberný dvor. "Keď už sme mali obstarané a všetko sme mali pripravené a mohlo sa realizovať tak nám prišlo, že táto výzva sa ruší," uviedol Dzina. Len za projektovú dokumentáciu dali 20-tisíc eur. Podľa starostu ich akoby vyhodili von oknom. "Všetko vyšlo navnivoč, sme z toho nešťastní," povedal Dzina. 

Nie sú jediní. Podobní šok zažili viacerí starostovia. Obec Šútovce dala za projekt 10-tisíc eur. Rovnako mali všetko pripravené, keď zrazu ministerstvo výzvu zrušilo. "Prišlo oznámenie, že výzva sa ruší a peniaze nám ostali v šuplíku," opísal Miroslav Rajčo, starosta obce Šútovce. "Podali výzvu a podali všetky náležitosti, ktoré boli potrebné a žiaľ bez zásadnejšieho odôvodnenia bola táto výzva bola zrušená," uviedol Vojtech Čičmanec, predseda ZMOS Horná Nitra. 

Obce mohli investovať peniaze do opráv

Ministerstvo ktorému vtedy šéfoval Ján Budaj výzvu zrušilo, aby peniaze presunulo inde. "Predchádzajúce vedenie ministerstva však v roku 2023 zrušilo výzvu, žiadosti o nenávratný finančný príspevok vrátilo žiadateľom a nevyčerpanú alokáciu z uvedenej výzvy presunulo na riešenie dopadov energetickej krízy," znelo stanovisko Ministerstva životného prostredia SR. 

"Sme zbytočne investovali peniaze, za to by sme ihrisko opravili," uviedol Rajčo. "Ja som z toho mohol urobiť asfalt na dvoch uliciach," dodal Dzina. Súčasné vedenie ministerstva sľúbilo, že o výstavbu zberných dvorov sa mestá a obce budú môcť uchádzať opäť.

"V rámci Programu Slovensko ministerstvo v najbližších dňoch, respektíve do konca mesiaca, vyhlási eurofondovú výzvu na podporu zberu, dobudovania, intenzifikácie a rozšírenia systémov triedeného zberu komunálnych odpadov," uvádzalo sa v stanovisku ministerstva. "Budeme musieť znovu pripraviť projekt do súťaže a neviem aké podmienky pripraví ministerstvo životného prostredia," doplnil Dzina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy