Jasno
17°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Vysvedčenie nie je rozsudok. Psychológ radí, ako sa s deťmi rozprávať o známkach
Zdielať na

Vysvedčenie nie je rozsudok. Psychológ radí, ako sa s deťmi rozprávať o známkach

BRATISLAVA / V stredu 31. januára sa v školách budú rozdávať polročné vysvedčenia. Pre mnohé deti aj pre rodičov je to stresová situácia. Podľa psychológov by mali rodičia pred trestami uprednostniť komunikáciu.

Podľa odborníkov sa dieťa so zlými známkami na vysvedčení často cíti ako v bezvýchodiskovej situácii. Jediným únikom býva napríklad útek z domu. Psychológovia radia, aby sa rodičia s deťmi rozprávali nielen o zlých známkach, ale aj o tých dobrých. Zároveň by mal mať žiak istotu, že ak aj príde domov so zlou známkou, nemusí sa báť. "Deti treba podporiť a brať to tak, že majú nedostatky, ktoré treba dohnať. Zákazy a príkazy sú najhoršie riešenie," uviedla Lucia Chamutyová, psychologička Linky detskej istoty. 

Ako sa rozprávať s deťmi ohľadom vysvedčenia porozprával reportérke TV JOJ Viktórii Némethovej neuropsychológ Richard Krause:

​Práve v období uzatvárania známok sa deti vo väčšej miere obracajú aj na krízové linky pomoci. Hovoria o tom, že cítia nátlak a boja sa, že pre zlé známky z nich, takpovediac, nič nebude. "Či už je to hnev alebo hanba, že aj napriek snahe nedosiahli lepšiu známku. Úlohu tu zohráva aj porovnávanie sa s rovesníkmi a pocit, že známky sú to, čo ich definuje," priblížila Chamutyová.

V niektorých prípadoch deti vyhodnotia, že najlepším riešením je útek z domu. "Informácia, že polícia vyhlasuje pátranie až po 24 hodinách je mýtus. Ak sa dieťa neozýva a rodič má podozrenie, že dieťaťu hrozí nebezpečenstvo, je dôležité, aby kontaktovali ihneď políciu," zdôraznila Zuzana Hrabovská, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

​Podľa psychologičky, by mali rodičia dieťa ubezpečiť, že bude prijaté za akýchkoľvek okolností a pozrieť sa na možnosti, ako známky zlepšiť. "Ja by som odporučila, aby si deti so zlými známkami nemysleli, že v budúcnosti nič nedokážu. Aj keď dospelí na nich tlačia, ale nie je to pravda," uviedla deviatačka Sophia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy