Skoro jasno
25°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Dva roky od podpisu obrannej dohody s Američanmi - aktuálna vláda ju rušiť nechce
Zdielať na

Dva roky od podpisu obrannej dohody s Američanmi - aktuálna vláda ju rušiť nechce

BRATISLAVA / Od podpisu obrannej dohody so Spojenými štátmi uplynuli dnes presne dva roky. Vládni politici riešia dilemu, čo s ňou. V čase, keď boli ešte v opozícii, im totiž veľmi nevoňala. Predseda vlády Robert Fico na predvolebné vyhlásenia, že ju treba zrušiť, po voľbách akoby zabudol a dnes spolu s ministrom obrany hovoria iba o jej úprave.

Dva roky po prijatí panuje okolo zmluvy o obrannej spolupráci s Američanmi len veľmi sporadicky prerušované ticho. To vytvára pomerne veľký kontrast s tým, čo sa dialo na politickej scéne v čase jej prijímania. Parlamentnou sálou sa rozliehala raz siréna, inokedy piskot. Opozícia zvolávala protesty. 

V roku 2023 sa dvojica amerických vojakov slúžiaca na Lešti pobila pri zvolenskom obchodnom centre a ďalšieho pod vplyvom alkoholu spacifikovali mestskí policajti na banskobystrickom námestí, keď ho videli pohybovať sa medzi ľuďmi s nožíkom v ruke. Vojakov po incidentoch z pôsobenia na Slovensku odvolali a ich disciplinárne potrestali nadriadení. 

Asi najväčšie vášne vyvolala obranná zmluva na Sliači, kde iniciovali aj referendum proti zriadeniu americkej základne. Po dvoch rokoch je situácia v kúpeľnom meste pokojnejšia a ľudia si na prítomnosť zahraničných vojakov, konkrétne Nemcov a Holanďanov, na letisku zvykli. "Mám dobré skúsenosti s nimi, robím v reštaurácii, sú to slušní zákazníci," reagovali obyvatelia v ankete. Medzi politikmi, ktorí obyvateľov Sliača burcovali na účasť v referende, bol aj opozičný poslanec dnes premiér Robert Fico. Po nástupe do funkcie kritici zmluvy vrátane premiéra rétoriku zjemnili. Namiesto vypovedania zmluvy dal minister obrany vypracovať analýzu. Zmluvu chce porovnať s inými krajinami a s výsledkom žiadať Američanov, aby ju nie zrušili, ale upravili. "Chceme mať rovnaké postavenie ako ostatní, nie horšie, lebo sme seriózny partner," povedal Kaliňák. Slabina ministrovho plánu je v tom, že Američania môžu a nemusia na požadované zmeny pristúpiť. Stanovisko, ktoré nám poskytli to nijako nenaznačuje. "Dohoda vychádza z ustanovení Dohody o štatúte ozbrojených síl NATO a je podobná dohodám, ktoré Spojené štáty uzatvorili s ostatnými spojencami NATO," uviedli v stanovisku z veľvyslanectva USA na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy