Viete, čo je syrek alebo paska? Slováci si takéto jedlá dávajú požehnať
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA/ BARDEJOV / Súčasťou dnešnej Svätej soboty je aj požehnanie jedál. Ide o zvyk, ktorý sa dodržiava najmä na východe Slovenska. Šunka, klobása, sladký chlebový koláč a k tomu tradičný syrek si veriaci prinášajú v ozdobných prútených košíkoch. Jedlo je vnímané ako Boží dar a na prvé domáce použitie po dlhom pôste by sa malo konzumovať jedlo, ktoré bolo požehnané.
Základom je sladký chlebový koláč nazývaný paska, ale aj takzvaný syrek alebo hrudka. Chýbať nesmú ani údená šunka, či klobásky. Ale tiež vajíčka a maslo. Niekto nosí dokonca aj soľ. Syrek je tradičný veľkonočný pokrm vytvorený z vajec a mlieka.
V obchode ho nekúpite, a tak každý jeden v košíku bol domácim výtvorom. "Kedysi sa tu na Šariši hovorilo, že "Švecene pasky", to je taký základ. V košíkoch sú teraz ale čokoládové vajíčka a už som videl aj fľašu vína," povedal dekan farnosti v Bardejove Marek Kreheľ.
Obrady Svätej soboty sa začínajú večer po zotmení
Podľa pradávnej tradície je táto noc očakávaním Pána. Nocou, keď cirkev bdie a očakáva Kristovo zmŕtvychvstanie. Preto by aj pokrmy, ktoré boli požehnané dnes, mali byť po správnosti konzumovať až zajtra. No niektoré rodinné zvyklosti sú zdá sa silnejšie.
"Je zvyk jesť to po vzkriesení, ale dôležité je, aby ste sa stretli ako rodina," dodal Kreheľ.