Skoro jasno
19°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Na Slovensku by sa mohli vyrábať lietajúce autá. Pomohlo nám víno
Zdielať na

Na Slovensku by sa mohli vyrábať lietajúce autá. Pomohlo nám víno

BRATISLAVA / Slovenské lietajúce auto by sa mohlo dostať do výroby. Licenciu kúpil čínsky investor a chce ho dostať na tamojší trh. Podľa vývojárov by sa tak mohla začať nová éra v preprave ľudí na väčšie vzdialenosti. Auto totiž dokáže pristať na tráve aj na pevnom povrchu. Na prevádzku budete potrebovať dve licencie - vodičskú a pilotnú a tiež nemalý obnos peňazí.

​Pár rokov nazad hudba budúcnosti, teraz takmer na dosah. Lietať ráno do práce autom asi zatiaľ nebudeme. Na veľké vzdialenosti už sa to zdá ale reálnejšie. "Toto bude ten segment, že to bude ľudové autíčko, ale bude to niekde na úrovni spojenia auta moderného, dynamického a lietadla," uviedol autor lietajúceho auta Štefan Klein. 

Čínski investori vidia v projekte potenciál

Zo športového auta sa zmení na lietadlo za 2 minúty. A z Bratislavy sa dostane do Košíc za dve hodiny. Do lietajúceho auta sa tankuje štandardné palivo, nádrž má zatiaľ na 70 litrov a motor o objeme 1,6 litra. Do budúcnosti chcú vývojári prejsť na elektrický pohon"Ako lietadlo sme dosiahli cestovnej rýchlosti 200 km/h," uviedol Klein.

Čínski investori sú nadšenci leteckého priemyslu a vlastnia aj aviatickú školu. Zatiaľ síce nemajú odhad, koľko lietajúcich áut by so mohlo ročne vyrábať. V projekte vidia ale veľký potenciál. "My veríme, že to bude veľký úspešný projekt. Ešte budeme čakať rok až rok a pól na prototyp dva a v istý čas ho budeme certifikovať v Číne," tvrdí Liu Pengan z China-CEE SME Cooperation.

Pomohol Slovákom alkohol?

Bývalý vojenský pilot Jozef Jankovič, ktorý je aj súčasťou tímu vývojárov, lietajúcemu autu verí. "Cesta bola dlhá a náročná. Tento koncept je, ako ja hovorím "s maturitou". Má to hlavu a pätu a má to takú istotu. Keď je to auto, tak je to dobré a spoľahlivé auto, keď je to lietadlo je to dobré lietadlo," uviedol Jozef Jankovič.

K investícii Číňanov sa slovenskí vývojári dostali tak trochu okľukou. Cez víno. "Pijete, pijete, pijete a nakoniec z toho vypadne to, že na Slovensku je zaujímavý projekt. Vy tu máte leteckú školu, všetko vybavené, a tak ich to zaujalo," tvrdí Eduard Šebo z United Industries.

Ak budete chcieť mať auto v garáži a lietať s ním napríklad na dovolenku, budete potrebovať približne 600-tisíc eur, licenciu súkromného pilota letúnov a bežný vodičský preukaz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy