Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Prasynovec Štefánika odovzdal vyznamenanie Rad bieleho leva
Zdielať na

Prasynovec Štefánika odovzdal vyznamenanie Rad bieleho leva

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová prevzala vyznamenanie prasynovca Milana Rastislava Štefánika Petra Kaňku. Urobila tak symbolicky pri príležitosti 105. výročia Štefánikovej smrti, ktoré bude v sobotu 4. mája.

​​Peter Kaňka, ktorý je prasynovcom generála Milana Rastislava Štefánika, odovzdal Kancelárii prezidenta do úschovy štátne vyznamenanie Rad bieleho leva vojenskej skupiny I. triedy in memoriam. Ocenenie mu ešte minulý rok udelil český prezident Petr Pavel. V piatok (3. 5.) vyznamenanie prevzala prezidentka Zuzana Čaputová.

Symbolickú prítomnosť najvýznamnejšieho slovenského generála v priestoroch prezidentského paláca považuje prezidentka za záväzok konať tak, aby boli napĺnené ideály, ktorým veril aj sám Štefánik. "Nepochybne by nám pripomenul, že vlastenectvo neznamená izoláciu a hrdosť na národ nemá nič spoločné s nevraživosťou k iným národom," vyjadrila sa prezidentka. Podľa nej by Štefánik poukazoval najmä na spojenectvo a priateľstvo, ktoré našu krajinu viaže k susednému Česku a ďalším európskym štátom. "Rovnako ako si treba chrániť slobodu, pretože sám poznal jej cenu a vedel, že ju nemožno nadobudnúť bez obetí," dodala.

"Chcel by som vyjadriť veľkú vďaku, že ste ma prijali a môžem toto vyznamenanie sprostredkovať aj pre našich ľudí," povedal Peter Kaňka po odovzdaní vyznamenania.

Osobnosti si treba pripomínať

Český veľvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák uviedol, že treba si pripomínať osobnosti, ktoré sa zásadne zapísali do histórie a dodnes formujú štátnosť oboch krajín. "Aktuálne vedieme medzi sebou určité diskusie o témach, na ktoré nemáme rovnaký názor. Vždy vravím, že vzťahy Slovákov a Čechov musíme posudzovať v ich celkovej šírke, v ich storočnej dobe trvania a vo všetkých historických súvislostiach, ktoré sa stali po vzniku Československa," poznamenal Jindrák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy