Národný alkohol Slovákov to dotiahol až do Bruselu. Získal chránené označenie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: TASR
BRUSEL / Európska komisia v stredu 8. mája oznámila, že pridala trenčiansku borovičku Juniperus do registra chránených označení pôvodu (CHOP). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.
Komisia opísala, že trenčianska borovička Junipers je číra bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 percent, s výraznou vôňou a intenzívnou chuťou borievky obyčajnej a pichľavej.
Na trhu je viac ako sto rokov
Exekutíva EÚ pripomenula, že výroba uvedenej liehoviny je v meste Trenčín a že tento produkt je na trhu už viac ako sto rokov, a to aj vďaka svojej povestnej kvalite, typickej chuti a rešpektu k tradičnému výrobnému procesu. Podľa informácií Európskej komisie toto nové označenie sa pridá do existujúceho zoznamu 1910 chránených vín a liehovín z členských krajín EÚ.
V zdôvodnení Európskej komisie sa uvádza, že trenčianska borovička Junipers sa vyrába z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho liehu a tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické vlastnosti a osobitý charakter, je borievkový destilát. Chuť nápoju dodáva najmä pevné percento odležaného borievkového destilátu, ktorý sa vyrába dvojstupňovou destiláciou z bobúľ borievky obyčajnej (Juniperus communis) a borievky ostnatej (Juniperus oxycedrus), pričom sa používajú len zrelé plody borievky, bez hniloby, a nezrelé plody.
"Je to bezfarebná a mierne viskózna tekutina s jemnou sladkosťou, s korenistou chuťou, ktorú cítiť po konzumácii, s vôňou borievok a jemnou mastnotou," uvádza sa v opise eurokomisie.