Oblačno
29°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
V štátnej správe sa bude prepúšťať. O akých počtoch hovoríme?
Zdielať na

V štátnej správe sa bude prepúšťať. O akých počtoch hovoríme?

BRATISLAVA / Podľa Luboša Blahu premiér Fico v apríli pripustil, že vláda musí riešiť deficit a miesto na šetrenie vidí aj znížení prezamestnanosti. Jednoducho povedané v štátnej správe sa má prepúšťať.

​V redakcii máme celú správu Rady pre štátnu službu, ktorú za minulý rok vytvorila. Upozorňuje, že náš byrokratický aparát je neefektívny. Zatiaľ čo niektoré sekcie by si vystačili s polovicou zamestnancov, inde je výrazný podstav. Poukazuje aj na rôzne špekulácie - ministerstvo často zruší pracovné miesto a o mesiac ho znova vytvorí. Zbaví sa tak zamestnanca, ktorý rezortu nevyhovuje. A problémový môže byť aj nárast takzvaných osobných platov. Štát v istých prípadoch obíde tabuľky a mzdu pracovníkovi zvýši, aby dokázal konkurovať súkromnému sektoru. Tá sa mesačne môže vyšplhať aj na päť cifier.

Celá táto objemná 150-stranová správa príde do parlamentu v júni. Koaliční poslanci sa k nej vyjadrovať nechcú, na stole ju vraj ešte nemá ani predseda finančného výboru. Je však isté, že rada ráta so znižovaním počtu zamestnancov, aj keď varuje pred plošnými čistkami. Premiér škrty avizoval už dávnejšie, ministri mu do konca apríla mali dať zoznam nadbytočných miest. Pred týždňom sa niektorí chválili, že už s procesmi začali.

"Sme od začiatku roku prepustili alebo respektíve sme zrušili 50 tabuľkových miest," informovala ministerka hospodárstva Denisa Saková. "My sme už zoškrtali počet pracovníkov o 100 v riadnom pracovnom pomere a o sto dohodárov," pridáva sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. 

Poslanci Sasky však vravia, že sa tak pod vedením Roberta Fica deje iba naoko. "Na výbore nám pristál materiál, že treba navýšiť 11 nových úradníkov na úrade vlády a následne v tom istom týždni sa to schválilo v parlamente. Takže verejne hovorí o tom, že ideme znižovať počty úradníkov a týždeň nato navyšujeme," vyjadril sa poslanec národnej rady Vladimír Ledecký. Podľa vedúceho úradu vlády Juraja Gedru úrad vlády príde príde v krátkom čase s riešením efektívneho nastavenia vlastného fungovania, ktoré bude sprevádzané aj znížením počtu zamestnancov v rozsahu desiatok percent.

S akými počtami ministerstvá rátajú?

Chceli sme vedieť, s akými počtami ministerstvá rátajú. A tak sme všetkým poslali ten istý mail - koľko ľudí ste už prepustili a koľko plánujete? Konkrétne odpovede prišli iba z troch rezortov. "Na základe optimalizácie došlo k zníženiu počtu zamestnancov vo všetkých druhoch pracovných vzťahov o 244 osôb," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková. "Ministerstvo hospodárstva už na začiatku roka zrušilo viac ako 50 tabuľkových miest, teda efektivitu zvyšujeme priebežne," informuje hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusik. "Ministerstvo kultúry počty zamestnancov v tomto roku zatiaľ neznižovalo" vyjadrila sa jeho hovorkyňa Petra Bačinská. 

Ďalšie ministerstvá tvrdia, že ešte pracujú na analýzach, no zároveň avizujú, že predsedom vlády plánovaných 30 % zrejme nebude reálnych.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy