Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Na Bradle sa konala vojenská prísaha. Prišlo tisíce ľudí
Zdielať na

Na Bradle sa konala vojenská prísaha. Prišlo tisíce ľudí

BRADLO / 11. mája 1919, teda presne pred sto piatimi rokmi pochovali na Bradle, Milana Rastislava Štefánika – generála, ktorý tragicky zahynul pri páde lietadla. V tento deň tam na neho spomínali tisícky ľudí a vojakov. A prvýkrát v histórii sa tam konala vojenská prísaha.

​Takúto slávnosť Bradlo ešte nezažilo. Konala sa tu vojenská prísaha. Vojaci si toto miesto nevybrali náhodou. Presne pred 105-timi rokmi tu pochovali generála Milana Rastislava Štefánika. "Sme si symbolicky pripomenuli pohreb Milana Rastislava Štefánika, samotným výstupom hore na Bradlo," náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko.

​Pešo sem išli viac ako 4 kilometre. V rukách držali karafiáty – kvety, ktoré sem v deň pohrebu Milana Rastislava Štefánika priniesli deti z okolia. Cestovali sem tisíce ľudí zo všetkých kútov Slovenska, aby mu vzdali úctu a najmä boli svedkami vojenskej prísahy. Také niečo sa tu ešte nekonalo. Na mieste nemohol chýbať ani minister obrany Róbert Kaliňák. "Prisahali vernosť ústave SR, že budú chrániť jej celistvosť aj za cenu vlastného života. Ja si myslím, že je to hodné obrovskej úcty," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy