Jasno
27°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Pracovný týždeň iba 4 dni? Vláda to nateraz odkladá
Zdielať na

Pracovný týždeň iba 4 dni? Vláda to nateraz odkladá

BRATISLAVA / Štvordňový pracovný týždeň zostáva naďalej utópiou. Napriek tomu, že premiér hovoril o jeho testovaní, doteraz k tomu nedošlo. To, že by bol takto skrátený čas ukotvený priamo v Zákonníku práce si nevie predstaviť ani minister práve Erik Tomáš, ani zamestnávatelia. Odborári však hovoria, že sa stačí pozrieť do okolitých krajín, kde to funguje. Nateraz sa však zdá, že nastaviť štvordňový pracovný týždeň aj ďalej zostane iba na bedrách súkromných firiem. Tie si musia vyhodnotiť, či sa im to vyplatí alebo nie.

"Myslím si, že Slovensko by vo veľmi krátkom čase mohlo patriť ku krajinám, ktoré zavedú 4-dňový pracovný týždeň ako experiment, samozrejme," takto ešte v januári 2024 v Davose avizoval premiér svoju víziu pre budúcnosť práce u nás doma, na Slovensku. Prešlo niekoľko mesiacov a experiment sa zatiaľ ani nezačal. "Z pozície vlády nevidíme žiadne kroky," konštatovala prezidentka Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky Monika Uhlerová.

"On to spomenul ako možnosť nejakého pilotného projektu, my sme už také pilotné projekty ale mali," reagoval minister Erik Tomáš. Tie však nerobil štát, ale súkromné spoločnosti. Odborári vravia, že osvedčili sa nielen pre zamestnancov, ale aj pre firmy. Zvýšila sa produktivita práce. "V istom momente bude potrebné zaviesť celoplošné/univerzálne riešenie," vyjadrila sa Uhlerová. Šéfka odborového zväzu ale vraví, že musí ísť o celospoločenský konsenzus. K tomu tak skoro ale zrejme nepríde. "Neviem si to predstaviť a je to doslova nerealizovateľné vo výrobnej sfére," povedal Tomáš. Rovnaký názor majú aj zamestnávatelia. "Plošné možnosti, ani vstup politikov do tejto oblasti určite nie sú vítané. My sme v priemyselnom kraji, to determinuje, že nie sme predurčení na to, aby sme skúšali takéto skrátenie pracovného času," vyjadril sa viceprezident AZZZ Rastislav Machunka. "Ak by také niečo bolo, musíme sa pozrieť na spoločnosti ako marketing, poisťovníctvo, banky a podobne, tam si to predstaviť vieme," vysvetlil Tomáš. 

"Skúsenosti z krajín, ktoré sú priemyselnejšie ako Slovensko nám ukazujú, že je možné zavádzať kratší pracovný čas. Uvediem napríklad Nemecko v odvetviach ako je hútnictvo, strojárstvo," konštatovala Uhlerová.

Ani opozícia nie je jednotná

Štvordňový pracovný čas pritom nerozdeľuje len sociálnych partnerov, či premiéra s ministrom práce. Zhodnúť sa nevie ani opozícia. "Ja sám ako predseda samosprávneho kraja pristupujem k takémuto experimentu a osvedčuje sa nám to," povedal predseda strany KDH Milan Majerský. "Prečo nie trojdenný? Že by sme potešili ľudí viac, alebo, že by sme robili len cez víkendy a 5 dní sme boli doma nebolo by to super? Toto je typický populizmus, typické nebezpečné správanie," vyjadrila sa poslankyňa Jana Bittó Cigániková. 

Jedno je však isté. Hoci premiér by rád takýto experiment na Slovensku videl, tak skoro to nebude.

Súvisiace články