Jasno
21°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Pri atentáte došlo k systematickému zlyhaniu, tvrdí bezpečnostný analytik
Zdielať na

Pri atentáte došlo k systematickému zlyhaniu, tvrdí bezpečnostný analytik

HANDLOVÁ / Predstaviteľov po rokovaní v Handlovej vítala zhruba dvadsiatka priaznivcov. Atentát sa udial počas zvítania premiéra Roberta Fica s ľudmi. Útočník z bezprostrednej blízkosti zasiahol predsedu vlády niekoľkými ranami. Následne ho jeho ochranka naložila do auta. Previezli ho do nemocnice v Banskej Bystrici vo veľmi vážnom stave. O reakcii ochranky nám povedal viac bezpečnostný analytik Radoslav Bránik.

​Robert Fico pred časom informoval, že sa chystá útok na členov vlády. Napriek tomu išiel priamo do bezprostrednej blízkosti ľudí. Bolo správne, že mu to ochrankári dovolili?

Týchto varovaní a reálnych hrozieb sa objavuje celkom veľa. Tým, že sa nikdy nič nestane, tak sa tieto hrozby prestanú brať vážne. Bohužiaľ to prestanú brať vážne aj chránené osoby, aj profesionáli, ktorí majú na starosti ochranu chránenej osoby. Na videách sa upriamuje pozornosť na posledné sekundy pred útokom a prvé sekundy po útoku, ale súčasťou práce, ktorá má zabezpečiť bezpečie chránenej osoby, je aj prítomnosť príslušníkov iných zložiek v civile v dave, ktorých úlohou je zistiť, či sa tam náhodou nenachádza niekto, kto by mohol potenciálne chránenej osobe ublížiť.

Dá sa tam už teraz hovoriť o určitom zlyhaní zo strany Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ale zároveň vieme, že sa tam osoba zdržiavala s viditeľnou strelnou zbraňou a nezasiahlo sa včas. Išlo o kaskádu na seba nadväzujúcich zlyhaní. To, čo sme videli na videu už bolo len vrcholom. Myslím si, že nie je správne vnímať to len ako zlyhanie konkrétnych ochrancov premiéra, skôr hovoríme o systémovom zlyhaní. Taktiež si myslím, že si aj chránené osoby musia dávať pozor na vlastné bezpečie, častokrát bojujú proti vlastnej ochranke. Videli sme, že premiér prichádzal medzi ľudí ako prvá osoba, čo je úplne neprípustné. Vždy tam majú ísť dve alebo tri osoby, ktoré skontrolujú, či sa tam niečo rizikové nenachádza.

 Môže ochranka zakázať chránenej osobe vyjsť v ústrety ľuďom alebo musí rešpektovať jeho rozhodnutie?

Ochrankári mu to nemôžu zakázať. Chránená osoba môže podpísať reverzy, čo znamená, že sa zbavuje ochrany v konkrétnych situáciách, keď chce žiť svoj súkromný život alebo chce vykonávať svoj politický mandát spôsobom, ktorý prináša efekt voči voličom. Napríklad podanie ruky s voličmi alebo častokrát sa ľudia fotia s politikmi a podobne. Toto všetko ide prudko proti bezpečnostným záujmom chránených osôb. Žiadna úradná osoba nesmie chránenej osobe zakázať toto správanie, potom často už len reaguje. Vo videu sme boli svedkami rezignácie ochrankárov na svoju úlohu, lebo sa premiér rozhodol, že tam pôjde a oni išli pár metrov za nimi. Toto je poučenie pre všetky chránené osoby do budúcnosti, že majú poslúchať a rešpektovať odporučenia ochranky.

​Išlo teda o podcenenie situácie? Nikto si nepripúšťal riziko, čo je teda základná chyba?

Áno, základná chyba je, že chránená osoba nie je profesionálom, nemala tendenciu podceňovať situáciu. Myslím si, že je na zváženie aj to, akým spôsobom do budúcnosti nastaviť vzťahy medzi chránenými osobami a inštitúciami zodpovednými za ich ochranu tak, aby pri istom type hrozby mali možnosť aj fyzicky zabrániť politikovi v konaní, ktoré mu môže ohroziť život.

​Ako bude zahraničná návšteva hľadieť na naše bezpečnostné zložky?

Myslím si, že mali sme veľa návštev, napríklad sme tu mali ukrajinského prezidenta, ktorého ochranu na území Slovenska mali na starosti naše bezpečnostné zložky. Odviedli veľmi kvalitnú prácu, nechcel by som, aby tento konkrétny incident vrhol totálne zlé svetlo na naše bezpečnostné zložky. Vieme sa dobre postarať aj o zahraničné osobnosti, nemali sme žiaden závažný incident ani voči osobám, ktoré používajú väčšiu ochranu než bežný predstavitelia nekonfliktných krajín. Nie je to dobrá reklama, určite je to problém, ale nie sme prvou ani poslednou krajinou, kde sa niečo takéto stalo

Súvisiace články