Jasno
30°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Nezmyselné nariadenia alebo ušľachtilý účel? Vrchnáčiky na fľašiach komplikujú ľudom život
Zdielať na

Nezmyselné nariadenia alebo ušľachtilý účel? Vrchnáčiky na fľašiach komplikujú ľudom život

BRUSEL / Určite to poznáte, otvoríte si nápoj v PET fľaši, chcete vrchnáčik odložiť nabok, ale on sa drží fľaše ako kliešť. Popritom sa trošku pooblievate, ponadávate si a napokon sa možno pokúsite napiť aj s vrchnákom, ktorý vám nakoniec upchá nosové dierky. Takáto skúsenosť inšpirovala humoristov a na sociálnych sieťach sa už objavili vtipné meme. Ťukáte si možno na čelo, že kto takéto niečo vymyslel. Nuž, nariadila to Európska komisia a od júla tohto roku to bude platiť na všetky plastové vrchnáčiky. Skutočný dôvod je ale ušľachtilý.

Prečo by sme si mali veci zjednodušovať, keď si ich môžeme skomplikovať?

Pitie z plastovej fľaše ešte pred dvomi rokmi bolo jednoduché. U niektorých nápojov od minulého roka a počnúc prázdninami 2024 to bude u všetkých PET fliaš inak.

Zápas s vrchnáčikom môže byť vhodný ako psychoterapia pri odventilovaní hnevu, ale môže vás aj rozplakať, pokiaľ si počas zápasu pooblievate oblečenie. Možno skoro rezignujete a pokúsite sa napiť aj s vrchnákom a ten vám pristane na nose a zabráni dýchaniu, v lepšom prípade bude biely od mlieka, alebo lepkavý od sladeného nápoja.

Ak si myslíte, že kultúrnejšie pitie z pohára bude výhrou, môžete sa mýliť. Potvora vrchnáčik sa just vrtne nadol tak, aby sa tekutina rozptýlila aj mimo pohára. Nemusíme však zúfať, aj na tomto sa dá dobre zabaviť a tvorcovia vtipných memečiek sa už tejto témy chytili. 

Čo na to občania?

Ľudia v Medzilaborciach toto rozhodnutie prijímajú s nevôľou. Hovoria, že lepšie by to bolo takpovediac po starom. "Podľa mňa je to nezmysel. Zle sa z toho pije, keď to visí," reaguje Štefánia z Medzilaboriec. Medzilaborčania hovoria, že ide o malichernosť a uvítali by, keby boli na stole podľa nich závažnejšie témy. "Iné žeby riešili, u nás v Medzilaborciach stále hovoríme, že nemáme robotu, a nie také blbosti," uviedla obyvateľka Ľuba. 

Aj environmentalisti uznávajú, že pevno pripútaný vrchnáčik komplikuje život spotrebiteľa. Environmentálna špecialistka z Natur-Pack Ľubica Vargová nové vrchnáčiky obhajuje: "Toto riešenie môže znížiť komfort užívania, teda pri pití z takejto fľaše. Tieto vrchnáčiky z fliaš často končili voľne v prírode, to je dôvod prečo Európska komisia rozhodla o povinnosti ich trvalého uchytenia k fľaši. Je však veľmi dôležité, aby tieto odpadky nekončili voľne v prírode, ale spolu s fľašou sa vrchnáčik recykloval."

Od leta tohto roku už budú musieť byť všetky fľaše s pevne pripevneným vrchnákom. Čiže buď sa zmierite s každodenným zápasom s vrchnákom, alebo ho z fľaše odstrihnete. To nie je zakázané. Keby áno, znamenal by to koniec zbierok vrchnáčikov pre choré deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy