Jasno
17°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Lacnejší zákrok u zubára? Pacienti využívajú praxujúcich študentov
Zdielať na

Lacnejší zákrok u zubára? Pacienti využívajú praxujúcich študentov

BRATISLAVA / Ak čakáte s ošetrením zubov len kvôli vysokým poplatkom, môžete sa vybrať k študentom, ktorí v posledných ročníkoch ponúkajú ošetrenie výhodnejšie a súčasne získavajú prax. Báť sa nemusíte, prítomný je vždy aj skúsený lekár. Mnohí budúci zubári sa ale učia aj na rodičoch a kamarátoch. Na čom sa učia sme sa boli pozrieť v Onkologickom ústave svätej Alžbety. Aj vďaka tomuto ústavu totiž pribúdajú noví zubári.

Skôr než študenti prejdú na živého pacienta, učia sa na fantómových hlavách.​ Týchto pacientov ale nič nebolí. "Získavam tú jemnú motoriku na tých hlavách. Výhodou je hlavne to, že ju to nebolí," vysvetli študent Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Salim Al Khoury. "Ale samozrejme, do tej praxe potrebujeme mať aj pravých pacientov," doplnila študentka Mariana. 

​A čo vo chvíli, keď už je potrebné vyskúšať si zručnosti naostro? "Vieme si zavolať kamarátov, rodinu a taktiež si hľadáme pacientov cez rôzne stránky, napríklad na Facebooku," tvrdí študentka Karin.

Zaplatíte aj o polovicu menej

O tom, že sú zdatní, svedčí aj vysoký dopyt po ich službách vo facebookovej skupine, kde ako študenti ponúkajú ošetrenie za prítomnosti skúseného lekára, ale za výhodnejšiu sumu. Študent Salim Al Khoury povedal, že to vychádza dvojnásobne lacnejšie. Svoje prvé zákroky si zrejme zapamätajú navždy.
"Už som mal tú česť vlastne trhať jeden zub, svoj prvý," pochválil sa. Pani bola taká spokojná, že ani netušila, že bola jeho prvou pacientkou.

Väčšina zo študentov zatiaľ odísť zo Slovenska neplánuje. "Radšej by som zostal v tých okresoch alebo regiónoch, kde je zubárov menej, aby som vedel pomáhať aj tým ľuďom, ktorí za zubárom musia cestovať ďalej," dodal Frederik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy