Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Oslavujeme nedožitých 100 rokov Ladislava Chudíka
Zdielať na

Oslavujeme nedožitých 100 rokov Ladislava Chudíka

HRONEC / Presne pred sto rokmi sa v obci Hronec narodil Ladislav Chudík. Ako herec stvárnil stovky úloh, najčastejšie intelektuálne postavy. Ako človek prekypoval emóciami, čo preniesol aj na divadelné dosky a filmové plátno. Nezabudnuteľný ostane ako Quentin v hre Arthura Millera po Páde či ako Kapitán Dabač pod režisérskou taktovkou Paľa Bielika. A kto by si ho nepamätal v úlohe primára Sovu v úspešnom československom seriáli Nemocnica na okraji mesta? Nepripomíname si iba jeho nedožité sté narodeniny, ale aj jeho večne živý odkaz.

​Pri debate o najvýznamnejších slovenských hercoch musíme spomenúť aj Ladislava Chudíka, ktorý by v pondelok 27. mája oslávil 100 rokov.

Chudík stvárnil množstvo hereckých postáv a kombinoval pri nich dve vlastnosti – racionalitu a emocionalitu. Počas svojho života získal množstvo hereckých ocenení. Získal aj Českého leva za výkon vo filme Kawasakiho ruže a ocenenie Slnko v sieti za celoživotný prínos. Ladislav Chudík nás vo veku 91 rokov opustil 29. júna 2015. Viac sa dozviete v reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy