Jasno
36°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Slovensko na konferencii v Belgicku dalo pre Sýriu 2,6 milióna eur
Zdielať na

Slovensko na konferencii v Belgicku dalo pre Sýriu 2,6 milióna eur

Zdroj: TASR

BRUSEL / Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár v pondelok 27. mája večer potvrdil, že Slovensko v rámci ôsmeho ročníka bruselskej konferencie na tému "Podpora budúcnosti Sýrie a okolitého regiónu" prispelo ako darca sumou 2,6 milióna eur. EÚ celkom vyzbierala 2,12 miliardy eur, informuje bruselský spravodajca TASR.

Európska komisia po skončení darcovskej konferencie spresnila, že EÚ sa podarilo združiť záväzky vo výške 2,12 miliardy eur na roky 2024 a 2025. Ide o finančnú pomoc, ktorá podporí Sýrčanov priamo v Sýrii, ako aj Sýrčanov, ktorí pred vojnou našli útočisko v susedných krajinách, a tiež ich hostiteľské komunity v Turecku, Libanone, Jordánsku a Iraku.

Na ministerskom stretnutí v Bruseli sa zúčastnili delegáti z členských štátov EÚ, krajín susediacich so Sýriou, niektorých partnerských krajín a medzinárodných organizácií vrátane OSN.

Sýria čelí humanitárnej kríze

Konferencia opäť zdôraznila potrebu politického riešenia krízy v Sýrii v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254 a tiež potrebu mobilizovať finančnú podporu na riešenie najnaliehavejších potrieb Sýrčanov a ich hostiteľských komunít. "Toto je výsledok toho, keď sa konflikty neriešia mierovými rokovaniami, ale vojnovými nástrojmi. Dnes vidíme, že Sýria čelí obrovskej humanitárnej kríze," upozornil Blanár.

​Konferencia, na ktorej sa zúčastnil, je podľa neho zameraná na darcovské krajiny, ktoré chcú prispieť a pomôcť riešiť existujúce problémy v Sýrii. "My sa ako Slovenská republika pozeráme na to ako na problém riešenia nelegálnej migrácie a migrácie ako takej. Ak utekajú ľudia pred vojnovým konfliktom, tak im treba pomôcť. A naša filozofia je, že treba im pomáhať tam, kde žijú. Preto Slovenská republika pripravila pre roky 2024 až 2025 - v rámci svojich možností - 2,6 milióna eur na humanitárnu pomoc," oznámil Blanár.

Vysvetlil, že cieľom pomoci je zabrániť ďalšej vlne migrácie z tohto regiónu.

Súvisiace články