Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Mapa partnerstva - prehľadnejšie o eurofondoch a Pláne obnovy
Zdielať na

Mapa partnerstva - prehľadnejšie o eurofondoch a Pláne obnovy

BRATISLAVA / Informácie o dostupných dotačných programoch z eurofondov, či z plánu obnovy sú na Slovensku dlhodobo neprehľadné, občas až chaotické. To žiadateľom prináša byrokratické problémy a neraz aj zbytočne vynaložené peniaze. Naopak, v mútnych vodách sa dobre orientujú pochybní "vybavovači". No a toto všetko sa má teraz zmeniť k lepšiemu.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie v utorok, 28.mája predstavilo Mapu partnerstva. Má to byť prehľadný a praktický nástroj, ktorý zrejme najviac ocenia menšie obce. Tie totiž nemajú kapacitu či peniaze na zorientovanie sa v zložitých štruktúrach.

"Všetci žiadatelia o európske peniaze nájdu informácie na jednom mieste," oznámil minister Richard Raši. Toto opatrenie by malo vniesť oveľa viac transparentnosti a prehľadnosti do týchto procesov. Inými slovami, už by nikto nemal hovoriť, že nevedel, netušil, alebo sa inak vyhovárať. Mapa partnerstva by mala výrazne zúžiť aj priestor pre rôznych špekulantov. Tí napríklad menej počítačovo, či jazykovo zdatným richtárom sľubovali, že všetko vybavia, samozrejme, za tučný poplatok. Alebo, že im posunú nejaké dôverné informácie - opäť za peniaze. "Kvôli tým agentom s teplou vodou, ktorí sa tvárili, že majú exkluzívne informácie - na mape partnerstve je záväzný harmonogram výziev. Každý si vie pozrieť, kedy akú výzvu plánujeme," informoval štátny tajomník Michal Kaliňák. 

Na rozdiel od väčších miest, kde sú na úrade mnohé kancelárie a viacerí zamestnanci pokrývajú rôzne agendy, v malých dedinkách rovnaké množstvo kompetencii pokrýva podstatne menej osôb. Napríklad v Kamienke má starosta jednu pracovníčku. To, čo v mestách riešia desiatky ľudí, v malej dedine jeden starosta. Mapa partnerstva mu preto pomôže nielen zorientovať sa a nestane sa tak, že nejaký projekt napríklad prehliadne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy