Polojasno
24°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Národná nemocnica má stáť v Ružinove. Dolinková predstavila projekt
Zdielať na

Národná nemocnica má stáť v Ružinove. Dolinková predstavila projekt

BRATISLAVA / Nová univerzitná nemocnica na Rázsochách nebude. Ministerstvo zdravotníctva navrhuje rekonštruovať radšej nemocnicu Ružinov. Na rokovanie vlády má putovať materiál, ktorý počíta s touto výstavbou. Na stretnutí sa zúčastnili poslanci aj zástupcovia lekárskeho odborového združenia. Skeptickí sú k termínu výstavby do roku 2031 a aj k spôsobu nájdenia financií na jej výstavbu. Návrh ministerky naopak vítajú zástupcovia opozičnej strany SaS a aj vedenie mestskej časti Ružinov.

Novú univerzitnú nemocnicu chce ministerstvo zdravotníctva mať v Ružinove. Na Rázsochách, kde mala stáť pôvodne, postavia novú detskú nemocnicu. "Bližšie bude ministerka zdravotníctva informovať širokú aj odbornú verejnosť až po prerokovaní a schválení tohto materiálu na vláde," tvrdí Andrej Wallner, hovorca Ministerstva zdravotníctva SR.

​Kritici návrhu tvrdia, že sa k nemu ani nemohli vyjadriť a plnili skôr rolu prísediacich. "Nemohli sme sa vyjadriť, bolo to len sprostredkované riešenie, s ktorým pôjde zajtra na vládu," povedal poslanec a bývalý štátny tajomník Peter Stachura (KDH). "Viacero otázok sme nedostali zodpovedaných. Nedostali sme nejaké porovnanie harmonogramov, nedostali sme jasné prísľuby, ako bude zabezpečené financovanie tej nemocnice," reagoval poslanec Oskar Dvořák (PS).

Iní účastníci stretnutia návrh ministerky vítajú

 "To rozhodnutie, že ideme staviať novú univerzitnú nemocnicu v Ružinove považujem za správne a rozseknutie gordického uzla, ktorý trápil bratislavské zdravotníctvo," myslí si poslanec Tomáš Szalay (SaS). "Ak máme vytvárať národnú nemocnicu, do ktorej majú dochádzať ľudia z celého Slovenska, je úplne jasné, že by mala byť vytvorená na východnej časti Bratislavy," doplnil poslanec Vladimír Baláž (Smer-SD).

Za nereálne ale prítomní považujú termín ukončenia rekonštrukcie nemocnice v Ružinove, ktorý by mal byť v roku 2031. Nereálna sa javí aj finálna suma. "Cenovka, ktorú nám pani ministerka predstavila je niečo vyše 400 miliónov eur. Ja si myslím, že tá suma bude násobne vyššia a nie je celkom isté, z čoho to bude platené," upozornil Szalay. 

Návrh má aj oponentov

Podľa kritikov ide aj o vplyv záujmových skupín, ktoré nechceli nemocnicu na Rázsochách. "Rázsochy mali stavebné povolenie, mali EÚ a mali v podstate hotový projekt. Mohlo sa začať stavať," tvrdí poslanec a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí. "O toto tu ide, aby súkromná nemocnica získala viac personálu, pretože čím horšie podmienky v UNB, tým viac ponúk majú do súkromnej nemocnice," myslí si predseda Lekárskeho Odborového Združenia Peter Visolajský.

V Ružinove návrh ministerky vítajú. Súčasťou dohody je zbúranie súčasného zimného štadióna v mestskej časti a následná výstava nového na inom mieste. "V rámci projektu budeme žiadať, aby boli vybudované dostatočné parkovacie kapacity, aby naozaj aj zamestnanci nemocnice, ale aj návštevníci a pacienti mali kde zaparkovať a nemuseli stáť po sídliskách po okolí, prípadne na tráve v rámci areálu," dodal starosta Ružinova Martin Chren.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy