Jasno
21°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Zákon o slobodnom prístupe k informáciám zrejme čakajú zmeny. Bude sa za niektoré informácie platiť?
Zdielať na

Zákon o slobodnom prístupe k informáciám zrejme čakajú zmeny. Bude sa za niektoré informácie platiť?

BRATISLAVA / O viacerých kauzách a podozreniach by sme sa nedozvedeli, ak by sme nemali zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Vyhľadávanie odpovedí bolo bezplatné. Poslanci SNS teraz ale žiadajú spoplatniť mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie informácií, žiadané prostredníctvom jednej alebo viacerých žiadostí, podaných rovnakým žiadateľom počas 30 dní. Mnohé žiadosti sú totiž podľa nich šikanózne a zaťažujú úrady. Naopak pravidelní žiadatelia sa obávajú, že spoplatnenie sa bude zneužívať.

"Dochádza dnes k šikanóznym súdnym konaniam. Tie isté osoby, tie isté mimovládne organizácie dávajú nezmyselné podnety od rána do večera," uviedol poslanec NR SR Rudolf Huliak. Takto odôvodňuje skupina poslancov SNS to, prečo by malo byť mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie spoplatnené.

Čo znamená mimoriadne rozsiahle vyhľadávanie alebo cenový strop, to zatiaľ známe nie je. "Odradíme určite kopu ľudí a keď ich neodradíme, štát zarobí na nezmyselnom šikanovaní štátnych pracovníkov," priblížil Huliak.

Doplatíme potom naozaj nedostatkom dôležitých informácií?

"Verte tomu, že to sú informácie absolútne nepodstatné pre spoločnosť. Obmedzenie informácií nebudete mať. A ak takýmto spôsobom budete ďalej pristupovať, tak ešte len potom zažijete, čo je to obmedzenie informácií," uviedol Huliak.

Na otázku redaktorky, čo tým myslel, poslanec Huliak odpovedal: "Ja vám hovorím, budete robiť takéto šikanovanie štátnych úradníkov naďalej, tak prestaneme chodiť aj do Jojky. Veď to nie je problém."

Odpovede získané cez infozákon viedli k vyšetrovaniu mnohých podozrení

"Všetci občania platia dane a preto tieto štátne orgány by mali sprístupňovať tieto informácie bezplatne," zhodnotil Ľubomír Daňko z nadácie Zastavme korupciu. Tu je príklad otázok, ktoré napríklad posiela Nadácia Zastavme korupciu k reforme NAKA: "Koľko miest bude zrušených? Koľko bolo odvolaných funkcionárov?"

Práve mnohé ich odpovede získané cez infozákon viedli k vyšetrovaniu mnohých podozrení. "Pre nás sú riziká také, že v podstate nám budú vyrúbať vysoké poplatky, ktoré my si nebudeme môcť dovoliť zaplatiť a tým pádom nám budú znemožňovať účinnú kontrolu verejnej moci," vysvetlila Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu.

Otázku zahlcovania úradov to podľa nich aj tak nevyrieši. "Tí, ktorí chcú zahlcovať a majú na to finančné prostriedky, tak to budú môcť ďalej robiť," uviedol Daňko.

Opoziční poslanci zvažujú aj podanie na Ústavný súd

Český zákon síce umožňuje spoplatňovanie, žiadatelia o informácie sa ale majú právo odvolať. U nás nie. "Bude presne vymedzené, akým spôsobom tie informácie, ktoré budú spoplatnené, aký charakter budú mať," priblížil Huliak.

Opoziční poslanci hnutia Slovensko zvažujú v prípade, že novela prejde aj podanie na Ústavný súd. "Väčšina občanov sa radšej nič pýtať nebude, keď bude mať zaplatiť za obyčajnú žiadosť o informácie desiatky eur," zhodnotila poslankyňa NR SR Veronika Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy