Zatiahnuté
10°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Nová vlna pomoci: Nezamestnaní pomáhajú s opravami po zemetrasení
Zdielať na

Nová vlna pomoci: Nezamestnaní pomáhajú s opravami po zemetrasení

KVAKOVCE / HOLČÍKOVCE/ ĎAPALOVCE / Silné zemetrasenie postihlo východ Slovenska vlani v októbri, no ľudia na Hornom Zemplíne majú stále obavy. Prežili dokopy 43 dotrasov a mnohé z nich sa postarali o to, že už raz opravené budovy treba opravovať znova. Rezort práce sa preto rozhodol, že do obcí, postihnutých zemetrasením, vyšle ďalších nezamestnaných.

V obci Holčíkovce zemetrasenie poškodilo materskú školu, obecný úrad, kultúrny dom aj zdravotné stredisko. Po októbrovom zemetrasení starostovia doslova nevedeli, čo skôr a každá ruka sa zišla. Na sklonku roka rezort práve vyslal do obcí postihnutých zemetrasením nezamestnaných. Prvá etapa projektu skončila, no minister prišiel do Kvakoviec oznámiť, že od zajtra pokračuje druhá. A tentoraz pôjde aj o pomoc odborných pracovníkov.

"Vyšleme do 32 obcí spolu 92 takýchto nezamestnaných ľudí. Odborná pracovná sila, to znamená murári, obkladači, tesári a podobne jednoducho každý, kto má zdravé ruky a nohy by mal pracovať a nielen sedieť doma," vyjadril sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Každá ruka sa zíde 

Starostovia už teraz vedia, kde nezamestnaní pomôžu. Sú v kontakte aj s vedcami zo SAV. Hovoria, že ľudí veľmi trápia dotrasy. Doposiaľ ich zaznamenali 43 a obávajú a ďalších. Niektoré domy preto museli ľudia opravovať opakovane. "U nás na obecnom úrade ešte potrebujeme dokončiť priestory, začať opravy poškodených mostov. Ono to v podstate niečo urobí s tou narušenou stavbou, každý jeden dotras," uviedol starosta obce Ďapalovce Ján Cmár.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš sa vyjadril, že každej obci vedia vyčleniť maximálne 15000 €, ktoré následne obec musí použiť na nákup materiálu pre fyzické osoby, teda pre občanov svojich obcí. Táto druhá etapa bude trvať do konca roka. Podľa slov ministra, ak to bude potrebné, sú pripravení projekt predĺžiť. Starostovia už teraz avizujú, že to zrejme bude nevyhnutné. Podľa nich bolo poškodených domov strašne veľa a fyzicky sa to stihnúť nedá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy