Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Významné autority vyzývajú k zmierneniu napätia v spoločnosti
Zdielať na

Významné autority vyzývajú k zmierneniu napätia v spoločnosti

SLOVENSKO / Spoločenská atmosféra je na Slovensku dlhodobo veľmi napätá. Príčin, ktoré umocňujú zlý stav, je viac - pandémia, vojna na Ukrajine, klimatické zmeny, agresivita niektorých politikov či nenávisť na sociálnych sieťach. Pomôcť by mohli postoje uznávaných autorít.

Ku zmierňovaniu napätia v spoločnosti by mohli prispieť aj rešpektované osobnosti zo sveta kultúry, vedy, športu, alebo aj z cirkevného prostredia.
"Tak ako spoločnosť, aby sme jasne zabránili akémukoľvek náznaku agresivity aj do budúcnosti. Aby sme si povedali, že ak chceš kráčať touto cestou, nepočítaj s nami," vyjadril sa rímskokatolícký biskup František Trstenský.

Predstavitelia cirkví prejavili ochotu pomôcť tlmiť negatívne vášne aj nedávno v Prezidentskom paláci. "Jediné miesto, kde sa pokoj a bezpečie začína, je naša myseľ a naše srdcia. Nie niekto druhý, ale čo pre to môžem urobiť ja, každý z nás," povedala Zuzana Čaputová. 

Podľa evanjelického biskupa Mihoča je jednou z príčin zlého stavu nedostatok uznania v spoločnosti. Či už také, že aj názorový oponent môže mať pravdu a dobré riešenia, alebo aj priznania verejne činných osôb, keď pochybia. "Ja viem, že priznať si chybu v mediálno-politickom a spoločenskom svete je neraz prejav nejakej slabosti, čo sa nemôže ako keby ukázať, ale tu kdesi je možno koreň aj tej nenávisti, neraz nevraživosti," uviedol evanjelický biskup Peter Mihoč.

Dlhodobo je jednou z najdôveryhodnejších inštitúcií na Slovensku samospráva. Podľa šéfa ZMOS Božika by malo vzniknúť akési stále zoskupenie rôznych významných autorít, ktoré by okrem iného kultivovaným spôsobom spoluformovali atmosféru v štáte, i jeho budúcnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy