Zatiahnuté
10°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Novým predsedom Hlasu-SD sa stal Matúš Šutaj Eštok
Zdielať na

Novým predsedom Hlasu-SD sa stal Matúš Šutaj Eštok

BRATISLAVA / Novým predsedom Hlasu-SD sa stal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Do funkcie ho zvolili na sobotnom sneme, nahradil tak zakladateľa Hlasu-SD a novozvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho.

Za podpredsedov strany zvolili delegáti na sneme ministrov Denisu Sakovú, Richarda Rašiho, Erika Tomáša, Zuzanu Dolinkovú. Novým podpredsedom sa stal aj minister školstva Tomáš Drucker. Na sobotňajšom (6.1) sneme sa Pellegrini oficiálne vzdal pozície predsedu a pozastavili mu aj členstvo v strane. Šutaja Eštoka odporučil za predsedu zvoliť on aj predsedníctvo strany.

Podľa Eštoka by Hlas mohol zohrať hlavnú úlohu v snahe o ozdravenie Slovenska

"Hlas-SD by mohol zohrať hlavnú úlohu v snahe o ozdravenie Slovenska. Ak budeme spoločnosť živiť konfliktom, výsledkom bude konflikt," vyhlásil to novozvolený predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok v príhovore na sobotňajšom sneme. Poďakoval sa za zvolenie do funkcie. Poukázal na výzvy, pred ktorými stoja. Deklaroval zámer udržať stabilitu v strane aj koalícii. Zopakoval, že Hlas-SD trvá na obsadení postu predsedu Národnej rady SR po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta.

"Ak na chvíľu odložíme nabok politické hodnoty, vyvstanú do popredia tie ľudské. A tie nám hovoria veľmi jednoducho: robme v živote, v politike vždy len to, čo je správne," apeloval Šutaj Eštok v súvislosti s aktuálnou situáciou. Pokoj podľa jeho slov neznamená prestať bojovať za to, čo je správne. "Žijeme ťažké časy, ale tie nás, paradoxne, môžu aj posilniť."

Zvolenie za predsedu Hlasu považuje za česť a zodpovednosť

Eštok poďakoval svojmu predchodcovi a vyhlásil, že stranu sa bude snažiť viesť "do šírky a veľkosti", ale aj do hĺbky. Podčiarkol potrebu napĺňania programu strany a práce pre ľudí. "Ako sociálni demokrati budeme robiť všetko preto, aby sa ľuďom na Slovensku žilo lepšie. Kultúrne vojny nech si riešia ľudia vo svojom súkromí a nech si hodnotovo nastavia život tak, ako im to vyhovuje. Ale úlohou štátu je postarať sa o všetkých," uviedol. Za významnú označil dôveru občanov.

Šutaj Eštok poukázal aj na nadchádzajúce eurovoľby, ktoré budú podľa neho aj o tom, či chceme na Slovensku riešiť budúcnosť vo volebných miestnostiach, alebo násilím. Pripomenul atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a náladu v spoločnosti. Slovensko podľa neho potrebuje zmierenie a súdržnosť. Poukázal pritom na politiku opozície, organizovanie protestov a činnosť médií. Apeloval na rešpektovanie výsledkov volieb. "Prejavme svoj politický postoj tam, kde sa prejavovať má: vo volebnej miestnosti," apeloval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy