Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Energetická kríza: V čom vidia štáty Európy budúcnosť?
Zdielať na

Energetická kríza: V čom vidia štáty Európy budúcnosť?

BRATISLAVA / Množstvo skvapalneného zemného plynu v Európe sa za posledné dva roky zdvojnásobilo. Dôvodom je najmä energetická kríza a ruská invázia na Ukrajinu, ktorá prinútila starý kontinent hľadať alternatívne zdroje energií. Na skvapalnený zemný plyn sa spolieha aj Slovensko, no dostať ho k nám je stále pomerne zložité.

​Približne tretina plynu, ktoré prúdi na Slovensko, stále pochádza z Ruska

V rámci znižovania závislosti od Moskvy sme preto aj my museli siahnuť po tom skvapalnenom. Keď to nejde cez potrubie, musí plyn do Európy priplávať po mori, prípadne po rieke. Ani to však nestačí a bez zariadení na jeho úpravu by nám bol zbytočný. V prímorských štátoch preto postupne stavajú terminály na jeho spracovanie a vpustenie do potrubí. "Dá sa povedať, že tento nárast je veľmi strmý, pretože ešte v roku 2021 bol podiel LNG dodávok okolo 20 percent,“ povedal výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský.

Slovensko má kontrakty so šiestimi exportérmi a aj týmto spôsobom sa pripravuje na možné výpadky dodávok z Ruska. Dokonca na Dunaji sa chystá postaviť terminál, ktorý by mal zásobovať plynom najmä riečne lode. "Bude hrať len takú vedľajšiu doplnkovú úlohu a určite si nemôžeme myslieť, že to bude hlavný zdroj plynu, ktorý bude tiecť na Slovensko," informoval energetický analytik JPX Ján Pišta.

Budúcnosť v skvapalnenom zemnom plyne 

Mnohé štáty vidia v skvapalnenom zemnom plyne budúcnosť, no poloha našej krajiny v strede Európy mu príliš nenahráva. "Toho plynu z LNG je momentálne na Slovensku málo – sú to jednotky percent. A dá sa povedať, že táto alternatíva na Slovensku historicky nie je odskúšaná a nevieme, ako by to fungovalo," dodal Kvasňovský. Pre celý kontinent je však skvapalnený plyn momentálne kľúčová surovina. "Pokiaľ by boli zastavené dodávky skvapalneného zemného plynu do Európy, tak by to bola podobná katastrofa, ako keď boli znižované a postupne zastavené dodávky ruského plynu," dodal Pišta.

Vďaka postupnému zavádzaniu obnoviteľných zdrojov bude síce úloha zemného plynu klesať, bez neho to však ešte dlho nepôjde. "Osobne si myslím, že LNG tu bude oveľa dlhšie, určite aj po roku 2050 a to nielen ako zdroj energie, ale zároveň aj ako surovina pri výrobe vodíka, amoniaku a iných zelenších alternatív," povedal partner Squire Patton Boggs Max Rockall.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy