Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Muž zostal uväznený vo vlastnom byte. Štát mu nevie dostatočne pomôcť
Zdielať na

Muž zostal uväznený vo vlastnom byte. Štát mu nevie dostatočne pomôcť

BRATISLAVA / Roky platí dane a odvody načas, no keď sa teraz, po amputácii nohy, vrátil domov z nemocnice, dočkal sa nepríjemného prekvapenia. Úrady mu oznámili, že na to, aby dostal peniaze na stoličkový výťah musí čakať rok. Pre Jozefa je to pritom jediná možnosť, aby mohol chodiť mimo bytu, ktorý je na poschodí rodinného domu.

Väzňom vo vlastnom byte

Už len prísť o nohu je šok. Potom vás 2 dni po amputácii pustia z nemocnice. No a potom zistíte, že na najmenej rok ostanete väzňom vo vlastnom byte. Jozef síce žije v dome, no sú tam dva byty. A ten ich je žiaľ na poschodí. "S vozíkom sme ho doviezli domov. Ťahali sme ho po schodoch. Jeden stál hore a druhý ho istil zospodu. K lekárovi nechodíme, lekári musia prísť k nám. Ja ho neviem dostať ani dole, ale hore," hovorí Jozefova manželka Martina Šarvaicová.

Schodolez sem ísť nemôže a na takýto výťah jedenásťtisíc nemajú, hoci Jozefova manželka má dve práce. "Čo sa týka firmy, tak vedia nám to technicky všetko dodať za dva týždne. Čo sa týka schválenia kompenzácie z úradu práce, rok," dodáva. "Platil som si zdravotnú, platil som si sociálne odvody a keď sa mi stal takýto prípad, tak mi štát nie je schopný pomôcť," hovorí Jozef.

Zatiaľ sa pohybuje na stoličke

Jozef síce čaká na protézu na nohu, ani s ňou ale podľa protetika, ktorý ho už navštívil, nebude môcť po schodoch chodiť. Toto sú oficiálne lehoty. "Legislatíva stanovuje dobu šesťdesiatich dní a zároveň ďalších tridsať dní na vydanie rozhodnutia. Samozrejme, ak ide napríklad o odvolacie konanie, tak sa tieto doby ešte predlžujú," informovala o tom v pondelok Marianna Šebová z tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Štát priznáva, že aj pre problémy s posudkovými lekármi sa lehoty nedarí vždy dodržať. Štatistiky, koľko reálne ľudia čakajú, ale nemajú. "Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny ako aj úrady práce sociálnych vecí a rodiny si uvedomujú, že žiadateľmi sú práve tí najrizikovejší, tí najzraniteľnejší ľudia, takže snažia sa túto situáciu riešiť. Či už to bolo rôznymi legislatívnymi zmenami, tak isto aj výpomocou, v rámci úradov. Čo sa týka posudkových lekárov, bol im aj navýšený plat," hovorí Šebová.

Dlhé čakacie lehoty

"Systém nie je schopný zareagovať včas na potrebu človeka. Čakacie lehoty sú niekedy veľmi dlhé. V prípade straty schopnosti chodiť, človek zostane uväznený doma," hovorí predsedníčka Organizácie muskulárnych dystrofikov Andrea Madunová. Požičovne, na ktoré ich ale úrady podľa oslovených pacientov neupozornili, má aj štát.

"V prípade, ak čakajú na nejakú kompenzačnú pomôcku, tak tak isto môžu využiť aj zoznam vrátených kompenzačných pomôcok, ktorý je zverejnený na webovom sídle Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny," dodáva Šebová. Stoličkový výťah si ale Jozef požičať nevie, a tak mu neostáva nič iné iba čakať. "Táto jeho choroba je definitívna. Noha mu nedorastie. Neviem si predstaviť, že by bol rok uväznený vnútri," dodáva Jozefova manželka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy