Skoro jasno
19°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Refinancovanie už nie je prekážkou: Môžete o finančnú pomoc žiadať aj vy?
Zdielať na

Refinancovanie už nie je prekážkou: Môžete o finančnú pomoc žiadať aj vy?

BRATISLAVA / Ľudia, ktorým banka vlani zvýšila úrok na hypotéku, môžu žiadať o finančnú pomoc od januára. Do mája požiadalo o podporu 22-tisíc záujemcov. Ale k pomoci sa nedostali všetci žiadatelia. Ľudia, ktorí svoj úver refinancovali v inej banke, na úradoch nepochodili. Od júna však nastala zmena a refinancovanie už nie je prekážkou.

Vláda od januára nastavila pravidlá, kto a za akých podmienok môže čerpať hypotekárnu pomoc. Nárok na príspevok máte, ak sa vám vlani zvýšila mesačná splátka hypotéky pre vysoké úrokové sadzby a váš mesačný príjem nemôže presiahnuť 2 086 eur aj 40 centov. "Chceli sme pomôcť tým, ktorým sa zvýšili mesačné výdavky," povedal minister financií Ladislav Kamenický. Mnohí žiadatelia ale v prvých dňoch zostali sklamaní, keď zistili, že sa k pomoci nedostanú.

Zmena prichádza od 1. júna

Išlo o žiadateľov, ktorí svoj úver vlani refinancovali v inej banke, a tak sa v zmluve zmenil účel hypotéky. Podľa ústredia práce bolo dôvodom zamietnutia nesplnenie podmienok, najčastejšie išlo práve o refinancovanie. "K 27. 5. 2024 evidovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny viac ako 22-tisíc žiadostí. V apríli 2024 bol príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie vyplatený 7 895 poberateľov," informovala Marianna Šebová.

Od 1. júna ale nastala zmena. K pomoci sa dostanú aj žiadatelia, ktorí refinancovali svoj úver v inej banke. Podmienkou je ale uzatvorenie zmluvy s inou bankou ešte pred 1 júnom. "Nárok na príspevok vzniká za obdobie 1. január 2024 do 31. mája a sú splnené podmienky," znelo stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Dôležitým termín je aj júl 2024, dokedy môžu žiadatelia s refinancovaním podať žiadosť. Po schválení žiadosti môžu dlžníci dostať najviac 150 eur. O pomoc môžu žiadať po vyplnení žiadosti, ktorá bude zverejnená od účinnosti zákona na webovom sídle Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy