Polojasno
24°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Na Rázsochách nemocnica nebude. Majitelia chcú svoje pozemky späť
Zdielať na

Na Rázsochách nemocnica nebude. Majitelia chcú svoje pozemky späť

BRATISLAVA / Na Rázsochách v Bratislave Univerzitná nemocnica nebude. Majitelia chcú svoje pozemky späť.

​Výkup pozemkov v areáli na výstavu univerzitnej nemocnice v tomto areáli bol viazaný presne na tento účel. Pri zmenách zámeru ožívajú diskusie či nemajú opäť ožiť nároky bývalých majiteľov a či sa s nimi nemá štát nejakým spôsobom vysporiadať

Jedným z bývalých majiteľov pozemkov je aj pán Dušan. Jeho rodina dostala za 50 árov 40 halierov za meter štvorcový. Projekt Rázsochy bol však viackrát presmerovaný do iných lokalít, pokúšali sa s viacerými Lamačanmi získať pozemky naspäť.

"Riešili sme to viacerí. Vyzeralo to sľubne, ale znova sa to zastavilo s tým, že nemocnica bude. Záver bol taký, že pozemky b sa mali vrátiť za tú sumu, ktorú sme dostali," tvrdí Dušan Akantis, obyvateľ Lamača.

Obyvatelia majú o pozemky záujem

S príchodom plánu obnovy ožil aj plán Rázsoch. Vyzeralo to, že zámer bude predsa len naplnený. Po rokovaní vlády je zrejmé, že Univerzitná nemocnica na Rázsochách stáť nebude a obyvatelia chcú vedieť či majú nárok získať svoje zoštátnené pozemky naspäť. "Ministerstvo nemá záujem komunikovať, tlak musí ísť od vlastníkov," hovorí Dušan.

Obyvatelia sa obracajú na lamačského starostu, ktorý sa o tom, že nemocnica v Lamači nebude dozvedel z médií. "Obyvatelia si nesú traumu z toho, ako im boli vyvlastňované a vykupované pozemky a keď sa projekt mení, tak sa pýtajú, či sa k pozemkom môžu dostať späť," vysvetľuje starosta Polakovič. Dodáva, že budú stáť na strane obyvateľov Lamača.

Situáciou sa zaoberá ministerstvo

Okrem majiteľov vyvlastnených pozemkov sú tu totiž aj majitelia pozemkov, ktorí ich stále vlastnia, ale stavať na nich nemôžu. "Ministerstvo zdravotníctva SR sa situáciou intenzívne zaoberá. Neradi by sme išli cestou odkazovať si cez médiá, preto je v najbližších dňoch naplánované stretnutie s pánom starostom a následne budeme o riešeniach informovať aj médiá," uviedlo ministerstvo.

Oficiálne stretnutie so starostom bude na ministerstve zdravotníctva vo štvrtok 6. júna. Podľa riaditeľky Kataríny Batkovej, riaditeľky VIA IURIS, sa vyvlastnenie pozemkov môže zrušiť, ak sa nezačalo s využitm pozemkov na účel, pre ktorý bolo vykonané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy