Polojasno
19°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Miera nezamestnanosti je na rekordne najnižšej úrovni
Zdielať na

Miera nezamestnanosti je na rekordne najnižšej úrovni

BRATISLAVA / Miera nezamestnanosti je na rekordnej úrovni - je jedna z najnižších. V úvode roka pozitívne prekvapil aj rast reálnych miezd.

Na Slovensku máme rekordne nízku nezamestnanosť od roku 1994. Takúto nízku sme ju mali odvtedy len dva razy. Máme však zároveň aj veľký problém, pretože nemá kam ďalej klesať. V prvom štvrťroku 2024 bolo bez práce takmer 155-tisíc osôb, tvrdí Ivan Chrappa, riaditeľ odboru štatistiky práce a vzdelávania. Mnohí z nich sú bez nárokov alebo bez kvalifikácie.

Automobilky bijú na poplach

Slovenská ekonomika pritom potrebuje presný opak. Automobilky stále viac bijú na poplach, že sa im nedostáva kvalifikovaných ľudí. Pozitívom je, že nezamestnanosť klesala až v siedmich krajoch. Na začiatku roka príjemne prekvapil aj rast reálnych miezd, a to najmä po prepadoch v rokoch 2022 a 2023, keď museli všetci zápasiť s brutálnou infláciou.

Najviac pracovníkov pribudlo vo výrobe

Zamestnanosť začiatkom roka na Slovensku rástla, najviac pracujúcich pribudlo vo výrobe. V prvom štvrťroku 2024 medziročne vzrástla zamestnanosť o 0,8 % a počet pracujúcich stúpol v 11 z 18 oblastí ekonomiky. Pribudli najmä zamestnanci v Bratislavskom a Žilinskom kraji. V utorok (4. 6.) tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší prírastok podľa ŠÚ zaznamenali výrobné odvetvia, kde pribudlo vyše 23.000 osôb. V rámci nich priemysel získal 12-tisíc nových zamestnancov a stavebníctvo 7700 osôb.

Až 62 % ľudí pracovalo v úvode roka 2024 v službách, medziročne ich celkový počet stagnoval. Najviac zamestnancov v rámci nich pribudlo v ubytovacích a stravovacích službách, čo predstavuje nárast o 14,6 %. Trh práce sa posilnil aj v umení, zábave a rekreácii o vyše 8000 pracujúcich, ide teda o zvýšenie o 29,6 %. Po dvoch rokoch prírastkov však začali odchádzať ľudia z veľkoobchodu a maloobchodu, v prvom štvrťroku 2024 ich bolo o 8200 menej ako pred rokom, čo je pokles o 2,5 %. Úbytok zaznamenali aj v administratívnych službách o 15,5 %.

Prilepšili si ľudia s maturitou

Zo štatistík ŠÚ vyplýva, že medziročne si na trhu práce polepšili ľudia s úplným stredným odborným vzdelaním s maturitou. Začiatkom roka boli vysoké prírastky vo vekovej kategórii ľudí od 50 do 54 rokov, keď sa počet pracujúcich zvýšil o takmer 20.000 osôb. V skupine nad 59 rokov stúpol počet zamestnaných o vyše 19.000 osôb. Naopak, ubudli najmä mladšie ročníky.

Rast zamestnanosti bol viditeľný vo všetkých regiónoch Slovenska. Najvyšší podiel pracujúcich mal Bratislavský kraj, ktorý zamestnal 5000 osôb a dosiahol 80-percentnú hranicu zamestnanosti. Rovnako sa situácia vyvíjala aj v Žilinskom kraji. Najnižšiu mieru zamestnanosti mal, naopak, Prešovský kraj so 71,4 %.

Za prácou do zahraničia vycestovalo podľa ŠÚ v prvom štvrťroku 2024 takmer 118-tisíc Slovákov, čo bolo o jedno percento menej než pred rokom. Pracovali najmä v stavebníctve, priemysle, zdravotníctve a v sociálnej pomoci. Najviac pracujúcich ľudí v zahraničí bolo z Banskobystrického kraja, odkiaľ odišlo 6000 osôb. Naopak, v Nitrianskom kraji nastal najvýraznejší úbytok pracujúcich v zahraničí s medziročným poklesom o 58,6 % alebo takmer 14.000 osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy