Jasno
20°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Ohrozí povodňová vlna na Dunaji obyvateľov? Situáciu sme monitorovali aj v Nemecku
Zdielať na

Ohrozí povodňová vlna na Dunaji obyvateľov? Situáciu sme monitorovali aj v Nemecku

BRATISLAVA / Povodňová vlna na Dunaji by mala na Slovensko doraziť počas stredy (5. júna). Postupovala pozvoľna cez Rakúsko.

Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. Bezprostredné ohrozenie obyvateľstva podľa neho nehrozí. "V stanici Medveďov predpokladáme kulmináciu počas poludnia a v staniciach Komárno a Štúrovo počas noci zo stredy na štvrtok (6. júna), respektíve štvrtok nadránom pri oscilácii okolo úrovne 1. SPA," priblížili meteorológovia. Situáciu naďalej sledujú a aktualizujú.

Situáciu sme zachytili aj v Nemecku 

Štáb televízie JOJ, vrátane nášho reportéra Radovana Antožiho, ktorému sa podarilo spojiť aj s bavorským prezidentom. Dnes nakrúcal aj v historickom meste Linz, na západe Rakúska. Obyvatelia by už mali mať to najhoršie za sebou, no obávajú sa, že takýto zjav ich bude čakať častejšie. Viac si pozrite vo videu.

T. Taraba: Kulmináciu Dunaja očakávame okolo 11.00 h, tvrdí Taraba

Situácia je podľa neho stabilizovaná. "Situácia je stabilizovaná, kulmináciu v Bratislave očakávame okolo 11.00 h na úrovni 738 centimetrov, takže sme nedosiahli ani druhý stupeň povodňovej aktivity," informoval minister.

V dôsledku zvyšujúcej sa hladiny Dunaja zvolal minister v utorok krízový štáb s cieľom zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov Slovenska pred zvýšeným rizikom povodní. Stúpajúcu hladinu Dunaja spôsobili najmä silné zrážky na území Nemecka a Rakúska.

Hladina Dunaja v Bratislave by počas stredy mala ešte mierne stúpnuť

"Pravdepodobne túto povodňovú vlnu zvládneme pri prvom stupni povodňovej aktivity, aj keď parametre v úseku mesta by mohli dosahovať na chvíľu úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity," skonštatoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák. Je však podľa neho možné, že do konca týždňa nastane druhá vlna. "V povodí Dunaja v Nemecku a Rakúsku sú predpovedané dažde s úhrnom od 20 - 60 milimetrov," objasnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy