Jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Dobrovoľní záchranári prišli o akreditáciu. Podľa nich ministerstvo riskuje životy
Zdielať na

Dobrovoľní záchranári prišli o akreditáciu. Podľa nich ministerstvo riskuje životy

PIENINY / Dobrovoľníci z Horskej služby z Pieninského národného parku nezískali akreditáciu na svoju činnosť. Podľa nich sa môže stať, že predĺženie času záchrannej akcie poškodí pacienta. V oblasti, kde sa po Dunajci splavuje množstvo raftov a pltí, si nevedia predstaviť nebyť nablízku turistom.

V Pieninskom národnom parku je rieka Dunajec, nuž a dobrovoľní záchranári argumentujú tým, že počas sezóny je na nej množstvo komplikovaných zásahov. Riaditeľ dobrovoľníkov argumentuje tým, že na tejto vode naozaj rozhodujú sekundy. "Jeden prípad bol taký, že keby tam neboli naši chlapci tak poľská vodáčka príde o život. V poslednej chvíli ju vyprostili z prevráteného kajaka," povedal riaditeľ horskej služby Pieninského NP Marko Popovič. 

Naopak ministerstvo vnútra argumentuje tým, že zazmluvnených dobrovoľných záchranárov tam majú. "Oblasť Pieniny spadá pod Vysoké Tatry. Aktuálne má zmluvu s Horskou záchrannou službou uzatvorených 32 dobrovoľných záchranárov, z toho štyria sú priamo z oblasti Pieniny," tak znie stanovisko ministerstva. 

Dobrovoľným záchranárom sa navyše nepáči novela zákona o horskej záchrannej službe, ktorá mieri do parlamentu. Podľa nej, napríklad nesmú dobrovoľníci bez akreditácie vstúpiť do národného parku so svojou technikou. "Je škoda, že sa o týchto výhradách záchranárov dozvedám z médií, ja si totiž vždy rád vypočujem aj iný názor. Aj dobrovoľní horskí záchranári majú u mňa vždy dvere otvorené," uviedol poslanec NR SR a predkladateľ novely Samuel Migaľ.

Aj starosta Červeného kláštora je presvedčený o tom, že zánik dobrovoľnej služby by bol pre tento región ktorým preteká rieka Dunajec nešťastným riešením. "Vzhľadom na to, že ten Pieninský národný park je hojne navštevovaný turistami, tak ich úloha je nezastupiteľná," vyjadril sa starosta Štefan Džurný. Dobrovoľní záchranári sú ale pripravení zasahovať aj bez akreditácie, lebo v prvom rade im ide o život človeka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy