Jasno
25°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na riešenie kontaminácie rieky Slaná
Zdielať na

Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na riešenie kontaminácie rieky Slaná

BRATISLAVA / Na zamedzenie zvýšenému prieniku znečistených vôd z bývalej sideritovej bane do rieky Slaná vyčlení vláda 1,5 milióna eur. Kabinet prostriedky v stredu (5.6) schválil na základe informácie o narastajúcom objeme vytekajúcej kontaminovanej vody.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dokumente upozornilo, že výtok znečistených vôd narástol z objemu dva litre za sekundu na súčasných päť litrov za sekundu. Prostriedky z rozpočtov MH a Ministerstva vnútra SR preto majú použiť na výrazné obmedzenie vtekania banských vôd do hlbokých častí banského diela, a tým zabránenie ich následnej kontaminácii a vytekaniu na povrch a do rieky Slaná. Rovnako sú peniaze určené aj na financovanie prác v podzemí banského diela, ktoré majú zvýšiť jeho celkovú stabilitu.


Kontamináciu vody v rieke Slaná v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit v obci Nižná Slaná potvrdili na začiatku roka 2022. Výsledky prvotných rozborov vody preukázali prekročenú hodnotu železa, mangánu, síranov či výskyt arzénu. Ešte pred letom 2022 zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky. Pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota, cez ktoré Slaná preteká, vyhlásila vláda mimoriadnu situáciu.

Súvisiace články