Skoro jasno
24°
Bratislava
Brigita
8.10.2024
Senior linka pomohla už státisícom, teraz potrebujú pomoc oni. Financujú ju z dôchodku
Zdielať na

Senior linka pomohla už státisícom, teraz potrebujú pomoc oni. Financujú ju z dôchodku

BRATISLAVA / Viac ako 102-tisíckrát zavolali minulý rok ľudia žiadajúci pomoc na senior linku. Mnohým z nich pomohli a často ich aj zachránili. Teraz potrebujú pomoc oni – ľudia, ktorí senior linku prevádzkujú. Tento rok nedostali od štátu ani cent. Linku tak zachraňuje jej zakladateľka z dôchodku.

​"Vyše 102 000 kontaktov sme mali minulý rok. To je strašne vysoké číslo," vyjadrila sa Ľubica Gálisová, Fórum pre pomoc starším. Senior linke, ktorá funguje viac ako 17 rokov, teraz reálne hrozí, že zanikne. "Naša linka je tento rok vo veľmi vážnej finančnej situácii. Sme v ohrození, linka môže zaniknúť, ak nezískame financie," dodala Gálisová. 

Spoliehali sa na dotácie, zatiaľ žiadne neprišli

Tak, ako pominulé roky, aj teraz sa spoliehali na dotácie od Ministerstva spravodlivosti a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Zatiaľ sa nedočkali. "Tento rok sme nedostali ani cent," priznala Gálisová. "Dotáciu zo schémy ľudských práv nedostal v tomto roku zatiaľ žiaden žiadateľ, nakoľko ešte nedošlo k vyhláseniu novej výzvy," vysvetlila Miriama Gašparíková, tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti SR

"Pri dotáciách za rok 2024 rezort práce postupuje tak, ako každý rok, teda v zmysle zverejneného časového harmonogramu. Zoznam schválených a neschválených dotácií bude zverejnený na webovej stránke ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny do 30. júna 2024," upresnila hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Natália Jáchym Holubová. Takmer pol roka sú bez peňazí a náklady na prevádzku podľa ich slov lepia ako sa dá.

Linku financuje zakladateľka zo svojho dôchodku

"Pracovníci sa skladajú a hlavne ja. Dávam financie zo svojho dôchodku, aby sme to prekonali," povedala Gálisová. Počet ľudí volajúcich na senior linku neustále stúpa. "Toto je jediná nespoplatnená celoslovenská linka," pokračovala Gálisová. 

Pomohli množstvu ľudí. Okrem iného aj tejto 91-ročnej žene. Tá im volala niekoľkokrát. Bála sa syna, ktorý ju podľa jej slov bil. Prípad skončil na súde. Pani Gálisová, ktorá pred takmer 20 rokmi senior linku rozbiehala, a za ktorú dostala množstvo ocenení verí, že túto službu zachráni, hoci podľa jej slov melú z posledného. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy